- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 5 meseci ranije by Veljković Marko.
-
AutorČlanci
-
07.08.2017 u 18:36 #513131Veljković MarkoUčesnik
Tov ćurića može se intenzivno obavljati do uzrasta od 13 do 16 nedelja (tzv. proizvodnja brojlera), što se danas uglavnom najviše i koristi u proizvodnji ćurećeg mesa. Ukoliko ćurići nisu iskorišćeni za klanje oko 3,5 meseca, u zavisnosti od proizvodnog plana, tov ćurića se može produžiti na dva načina. Pošto su ćurići posle bobanja veoma otporni, mogu se toviti intenzivno u zatvorenim prostorijama, ili poluintenzivno uz korišćenje travnih površina.
Tov ćuriča može da traje 5-6 meseci, kada, u zavisnosti od rase, tj. hibrida, mogu da dostignu 6-9 kg žive mase, pa i više. Odrasle, selekcijom škartirane ili za nošenje iskorišćene ćurke i prekobrojni ćurani dostavljaju se u tovilište i u zavisnosti od hibrida i stepena utovljenosti, mogu da dostignu težine od 8 do 30, pa i više kilograma. Tržište, bar za sada, više ceni mladu utovljenu ćurku, tj. brojlera težine 4 – 6 kg.Marko Veljković
Diplomirani inženjer poljoprivrede za stočarstvo -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.