- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 9 meseci ranije by Simić Miodrag.
-
AutorČlanci
-
01.04.2019 u 12:27 #515231Simić MiodragUčesnik
Najvažnija operacija u proizvodnji kukuruza je setva.Greške napravljene u setvi kasnije nikako se ne mogu popraviti.
Setva kreće kada se temperatura zemljišta na dubini od 5 cm stabilizuje na 10-12 o C.Ako u vreme optimalnog agrotehničkog roka setve nastupi hladno i kišovito vreme-setvu odložiti i početi kada se temperatura setvenog sloja podigne na 10-12 o C.
Uticaj temperature na brzinu klijanja kukuruza:
Temperatura Vreme za nicanje
10-12 oC 18-20 dana
15-18 oC 8-10 dana
21 oC 5-6 dana
Ponikli usev kukuruza i temperaturna kolebanja:
8-10 oC-staje rast biljaka
5 oC -usev žuti i zaostaje u razvoju
-1,1 oC-propada nadzemni deo biljke
-2 do -3 oC-podnoi kukuruz kada je u fazi 3 lista uz oštećenje lista
Dubina setve kukuruza:
-lakša zemljišta-6-7 cm
-teška zemljišta-5-6 cm
Rana setva niže temperature zemljišta setva treb ada bude plića za 1-2 cm od preporučenih.
Kasna setva dubina se povećava za 2-3 cm kako bi seme bilo položeno u vlažan sloj zemljišta.
Brzina kretanja sejalice u setvi kukuruza 6-8 km/h je optimalna.Veća brzina od 8 km/h dovodi do neravnomernog rasporeda zrna u redu.Savetodavac za ratarstvo
Miodrag Simić -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.