Suzbijanje grinja u voćarskim kulturama

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514464
    Mijatović Bojan
    Učesnik

      Crvena voćna grinja (Panonychus ulmi) predstavlja jednu od najopasnijih štetočina u zasadima jabuka, breskvi i nektarina, a napada i ostale voćne vrste. Ove godine se u velikom broju voćnjaka već javila u povećanoj brojnosti, pre svega zbog izuzetno povoljnih vremenskih uslova za njen razvoj. Obzirom da razvoj jedne generacije grinja traje samo 7-10 dana izuzetno je važno da se tretmanom suzbiju svi razvojni stadijumi kako ne bi došlo do njihovog ponovnog javljanja u povećanoj brojnosti tokom vegetacije. Preporučuje se korišćenje kombinacije specifičnih insekto-akaricida za suzbijanje crvene voćne grinje , preparati na bazi aktivne materije Etoksazol (Borneto, Uranus) u koncentraciji od 0,05% koji deluje na sve nezrele stadijume razvoja grinja (jaja, larve i nimfe) i a.m. abamektin (Abastate, Kraft), u koncentraciji od 0,1% koji suzbija imaga ove štetne vrste. Tretmane treba izvoditi na osnovu pregleda voćnjaka i dostizanja praga štetnosti, koji iznosi 2-5 imaga po listu. Pri suzbijanju grinja treba koristiti povećane količine vode, 1200-1500 l/ha (treba dobro okupati biljke) i obavezno dodati okvašivač NU Film 17 u koncentraciji 0,1% ili mineralno ulje Galmin u koncentraciji 0,3-0,5% zbog bolje pokrovnosti lista i perzistentnosti primenjenih pesticida. Od izuzetne važnosti za efikasnost tretmana je da se on izvede predveče ili noću. Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i poštovati preporuke!

      Za portal uredio: Bojan Mijatović dipl.inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.