Suzbijanje skladišnih štetočina

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523075
    Stanković Violeta
    Učesnik
      Сузбијање складишних штеточина – третирањем зрна пшенице и кукуруза

      Да бисмо сачували квалитет зрна пшенице и кукуруза након ускладиштења неопходно је обезбедити квалитетне услове за чување. Основно је омогућити неопходно проветравање како бисмо од самог почетка спречили појаву штетних микроорганизама, а још важније је сузбијање штетних инсеката, пре и после уношења пшенице и кукуруза.
      Складишне штеточине су најзначајнији узрочници пропадања зрна. Штете могу прећи и 10%.Такође, пре самог складиштења неопходно је складишни простор очистити и обавити дезинсекцију јер нам је добро познато да постоје штетни инсекти који могу причинити значајне штете. Уколико не обавимо мере заштите складишта и зрна, штете ће бити неизоставне.
      Најзначајније складишне штеточине пшенице и кукуруза су: Житни жижак (Sitophilus granarius), Жижак пиринча (Sitophilus oryzae), Житни мољац (Sitotroga cerealella) и Кестењасти брашнар (Tribolium castaneum).Све наведене штеточине се хране зрном кукуруза и пшенице, а могу представљати проблем и другој ускладиштеној роби. Због тога је неопходно поред физичког чишћења празних простора за складиштење урадити и хемијско третирање, а након тога потребно је обавити и директно третирање зрна пшенице и кукуруза са средствима регистрованим за сузбијање наведених штеточина.

      Виолета Станковић, мастер инж.заштите биља

      [/left]

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.