- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 1 mesec ranije by Stanković Violeta.
-
AutorČlanci
-
30.08.2022 u 13:20 #523075Stanković VioletaUčesnikСузбијање складишних штеточина – третирањем зрна пшенице и кукуруза
Да бисмо сачували квалитет зрна пшенице и кукуруза након ускладиштења неопходно је обезбедити квалитетне услове за чување. Основно је омогућити неопходно проветравање како бисмо од самог почетка спречили појаву штетних микроорганизама, а још важније је сузбијање штетних инсеката, пре и после уношења пшенице и кукуруза.
Складишне штеточине су најзначајнији узрочници пропадања зрна. Штете могу прећи и 10%.Такође, пре самог складиштења неопходно је складишни простор очистити и обавити дезинсекцију јер нам је добро познато да постоје штетни инсекти који могу причинити значајне штете. Уколико не обавимо мере заштите складишта и зрна, штете ће бити неизоставне.
Најзначајније складишне штеточине пшенице и кукуруза су: Житни жижак (Sitophilus granarius), Жижак пиринча (Sitophilus oryzae), Житни мољац (Sitotroga cerealella) и Кестењасти брашнар (Tribolium castaneum).Све наведене штеточине се хране зрном кукуруза и пшенице, а могу представљати проблем и другој ускладиштеној роби. Због тога је неопходно поред физичког чишћења празних простора за складиштење урадити и хемијско третирање, а након тога потребно је обавити и директно третирање зрна пшенице и кукуруза са средствима регистрованим за сузбијање наведених штеточина.Виолета Станковић, мастер инж.заштите биља[/left]
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.