Sušenje lešnika nakon berbe

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518486
    Svetozarević Goran
    Učesnik

      Uglavnom deo lešnika nakon završene berbe ostane zajedno sa omotačem, zavisno od sorte, momenta berbe, kao i načina berbe. Ovo se javlja u većoj ili manjoj meri kao redovna pojava, iz tog razloga preporuka je berbu lešnika izvršiti kada su plodovi u fazi pune zrelosti. Potrebno je berbu obaviti ponaosob po sortama, nakon čega zeleni omotač što pre treba odstraniti od lešnika obzirom da sadrži dosta vode i može doći do pojave plesni U većem delu slučajeva prilično je teško omotač odvojiti od ploda odmah, tako da je potrebno par dana prosušiti na suncu uz redovno mešanje da ne bi došlo do pojave plesni, kvarenja samog ploda. Nakon toga nastaviti sa sušenjem lešnika koje ne treba prepustiti slučaju, pogotovu veće količine, koje treba vršiti u posebnim sušnicama za to namenjenih, koje imaju električne ventilatore i kalorifere, gde je moguće regulisati provetravanje i temperaturu. Međutim, za manje količine obično se sušenje obavljana na promaji i suncu kada nije previše jako pri optimalnoj temperatuti od oko tridesetak stepeni celzijusovih. Sušenje završiti kada vlaga lešnika spadne na 10-tak procenata, tek tada može se pristupiti skladištenju.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.