Surutka u prahu

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519534
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      Surutka u prahu se dobija sušenjem neprevrele slatke sveže surutke, posle izdvajanja kazeina. Njena je proizvodnja u stalnom porastu. Sadrži oko 93% suve materije. Suva surutka sadrži 13-14 puta više hranljivih materija nego sveža surutka. Suva materija ima oko 71% BEM, tj laktoze, zbog čega se naziva i hranivom mlečnog šećera. Ona je ugljenohidratno hranivo. Suva surutka sadrži oko 12% proteina, koji se uglavnom sastoje od albumina pošto sirilo jedino ne deluje na albumin. Proteini su, prema tome, manje vredni nego proteini obranog mleka u prahu. Suva surutka sadrži oko 7% lizina, a cistina i metionina oko 5%. Dobar je izvor vitamina B grupe a naročito riboflavina i pantotenske kiseline. Ulazi u sastav krmnih smeša za podmladak, naročito svinja i živine. Svinjama se može davati 600-900g dnevno po grlu.
      Delaktozirana surutka u prahu se dobija odvajanjem šećera iz osušene surutke. Sadrži 14-16% proteina i do 50% laktoze. Koristi se u ishrani teladi.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.