Surutka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524130
    Vesnić Safet
    Učesnik

      Pešterska visoravan je od uvek bila poznata po proizvodnji čuvenog Sjeničkog punomasnog sira u čijem procesu spravljanja se izdvaja tečnost pod nazivom surutka. Najveći deo proizvedene surutke se dalje prerađuje i prodaje na gazdinstvima ili u maloprodajnim objektima na području okolnih gradova. Mali deo proizvedene surutke služi za ishranu stoke na gazdinstvima. U zavisnosti od vrste sira i primenjene tehnologije zavisi i količina surutke po kg proizvedenog sira. Surutka sadrži 6,5 – 7,00 % suve materije, 0,7 – 1 % sirovih proteina, 5 % laktoze, 0.7 % pepela, 0.05% kalcijuma i 0.04% fosfora. Pošto se proteini surutke grušaju u želucu, korišćenjem većih količina surutke u ishrani životinja, može doći do digestivnih problema. Proteinski deo surutke čine – Albumini, globulini i manje količine kazeina. Od amino kiselina prisutne su – Lizin i treonin. Pored navedenog surutka je bogata i vitaminom B. Surutka je odliučno hranivo za svinje i može se koristiti u vidu napoja ili u smeši sa koncentratima. Takođe se može koristiti i u ishrani krava muzara i junadi u tovu a može da zadovolji do 30 % suve materije obroka. U zavisnosti od količine vode koju konzumiraju muzne krave mogu konzumirati i do 90 kg surutke na dnevnom nivou. Takođe se kao i kod svinja može davati kravama kao smeša sa koncentrovanim delom obroka. Zbog visokog sadržaja vode i prisutnih hranljivih materija surutka u tečnom stanju je lako kvarljiva. Surutka u prahu dobija se sušenjem surutke. Koristi se kao delimična zamena za obrano mleko u prahu za ishranu teladi, prasadi, jaradi i jagnjadi. Za razliku od punomasnog i obranog mleka sadrži relativno nizak procenat proteina.

      dipl.ing.poljoprivrede Safet Vesnić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.