- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 11 meseci ranije by Konstantinović Nemanja.
-
AutorČlanci
-
07.12.2017 u 19:07 #513905Konstantinović NemanjaUčesnik
Karakteristike supstrata direktno utiču na njegov kvalitet.Među njima najvažnije su pH vrednost, struktura i sastav, vodno – vazdušne osobine, sastav i količina hraniva.Za ovu namenu najbolji je supstrat čija je pH vrednost blago kisela i kreće se 5,5 – 6,5.
U proizvodnji biljaka koje u supstratu provode duže vremena ( paradajz i paprika), veliku pažnju treba posvetiti kvalitetu vode za zalivanje.Ništa manje važan je vodno – vazdušni režim.On zavisi od sadržaja svetlih i tamnih treseta u supstratu i njihove strukture.Da bi se sprečilo presušivanje, u njega se dodaju specijalni okvašivači koji održavaju vlažnost i omogućavaju lakše ponovno kvašenje.Kada se zalije, kvalitetan supstrat deo vode zadržava a suvišnu otpušta.U njemu ostaju optimalne količine vode i dovoljno pora sa vazduhom.
Količina hrane u supstratu mora da odgovara zahtevima biljaka koje gajimo.Jedan od najčešćih problema u proizvodnji rasada jeste prevelika količina hrane u smeši u koju sejemo ili pikiramo biljke.U takvoj podlozi prvo nekrotiraju ivice listova, a zatim se biljke guše.Uzrok je to što velika količina hraniva onemogućava biljke da normalno usvajaju vodu pa se guše.
Gotov supstrat može da zameni zemljišna smeša koja se pravi u domaćinstvu i njome pune kontejneri.Pravi se od plodne baštenske zemlje, ledinske zemlje (priprema se tokom leta i slaže u gomile uz plastenik), zgorelog stajnjaka, komposta, treseta i rečnog peska.Ne valja koristiti zemlju na kojoj su se upotrebljavali herbicidi.Za proizvodnju rasada paprike, paradajza, krastavca i salate pogodna smeša sastavljena je od 70 procenta slabo razloženog smeđeg treseta i 30 procenta jače razloženog treseta.Izuzetno je kvalitetna i mešavina 80 odsto treseta i 20 zeolita.Čist treset ne treba koristiti jer se u njemu teško reguliše vlažnost.Kao supstrat može da se upotrebi i smeša zemlje (šest delova) i glistenjak (jedan deo).Dipl.ing.Nemanja Konstantinović[/color]
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.