- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 8 meseci ranije by Kostić-Đorđević Mimica.
-
AutorČlanci
-
27.04.2021 u 13:51 #517478Kostić-Đorđević MimicaUčesnik
Voćarska proizvodnja je sve više ograničena dejstvom stresnih faktora. Stres kod voćaka predstavljaju svi činioci koji nepovoljno utiču na rast i razvoj voćke, i koji smanjuju produktivnost biljaka na nivo niži od njihovog genetičkog potencijala. Samo otprilike 10% od ukupnih poljoprivrednih površina u svetu nije ugroženo stresom, a od 90%: 26% sušom, 20% mineralnim stresom, 15% stresom mraza.
Klimatske promene i antropogeni faktori povećavaju dejstvo stresnih faktora. Stresne faktore možemo da podelimo na abiotičke i biotičke.
1. Abiotičke (fizičko-hemijske faktore) predstavljaju:
– temperatura-niska (stres hladnoće i stres mraza) i visoka temperatura,
– voda – nedostatak (suša) i višak (poplava),
– svetlost (intenzitet i kvalitet),
– soli, joni, gasovi, herbicidi, insekticidi, vetar, pritisak, elektricitet, radijacija – infracrvena, vidljiva, UV, jonizujuća, radioaktivno zračenje.
2. Biotičke faktore predstavljaju razne infekcije (bolesti biljaka), kompeticije sa drugim organizmima.
Poseban značaj imaju i:
3. Antropogeni stresni faktori (nastali dejstvom čoveka). -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.