Šte treba znati o navodnjavanju pre odluke o odabiru sistema

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523720
    Sušić Jovan
    Učesnik

      Šte treba znati o navodnjavanju pre odluke o odabiru sistema

      Klimatske promene iz godine u godinu sve su izraženije, pa se nameće pitanje kako ublažiti sušne periode? Kao jedno rešenje je navodnjavanje, gde uslovi dozvoljavaju, da voda bude lako dostupna, da ulaganja u opremu budu opravdana, da očekivani prinos opravdava uložena sredstva.
      Da bi postigli bolje razultate proizvodnje mora se potencijalni investitor dobro upoznati sa potrebnim znanjima iz:
      1. Analiza fizičkih osobina zemljišta.
      2. Analiza hemijskih osobina zemljišta.
      3. Norme zalivne za gajenu kulturu.
      4. Potrebe za podrivanjem.
      5. Potrebe za odvodnjavanjem.
      6. Intezitet zalivanja.
      7. Kvalitet vode kojom se navodnjava (Ph vrednost, EC vrednost)
      Ovo je neka osnova pred znanja kako bi se krenulo u razmišljanje o ekonomskim i zakonodavnim uslovima koje treba obezbediti. Sistema ima u izobilju, od potpune automatizacije do naj pristupačnijih, lako dostupnih. Preporuka je da se ovom problemu pristupi odgovorno kako bi ulaganje koje može koštati i do 40.000 eur/ha, bude maksimalno ekonomično. Navedene činjenice o potrebi poznavanja određenih znanja ne mogu se zanemariti, jer svaki nesmotren korak može ugroziti proizvodnju što nije cilj. Korist od navodnjavanja je višestruka, viši i stabilniji prinosi, standardan kvalitet proizvoda, dve žetve, stabilniji prihodi, viši stepen održivosti gazdinstva. Kao vrlo bitna stavka je izvor energije koja će pokretati sistem kao i količina pristupačne vode. Dobro se potkrepite navedenim znanjima iz navedenih oblasti iako uvek mogu neki noviteti da iskrsnu. Kako bi se ublažile stresne situacije sušnih perioda moramo brže reagovati i nikako ne zanemariti navedeno.

      Dip.Ing. Jovan Sušić
      PSSS Šabac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.