- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 6 meseci ranije by Ševarlić Radovan.
-
AutorČlanci
-
18.06.2018 u 12:50 #514379Ševarlić RadovanUčesnik
У свету постоји веома јак утицај невладиних организација, као што су друштва за заштиту животне средине и потрошача, да активно учествују у доношењу стандарда у пољопривредној производњи.
Многи стандарди се усвајају од међународних тела за стандарде, као што је Међународна организација за стандарде (ISO), док су за неке друге, због своје специфичности, задужена специјализована тела.
Најзначајнији стандарди, са становишта обима производње и примене су:
• HACCP;
• Органик сертификат (BIO);
• BRC стандард;
• Кошер;
• Халал;
• Глобал Гап и др.
Поштовање и примена ових стандарда значајна је за пољопривредне произвођаче, али и за крајње потрошаче. Производња хране по одговарајућим стандардима у многим случајевима представља важан предуслов за пласман производа на одговарајућа тржишта. Корист за потрошаче се огледа пре свега у чињеници да је сваки стандард нека врста гаранције да је производ здравствено безбедан и произведен у складу са прописима за сваки стандард појединачно.
Дипл.инг Радован Шеварлић -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.