Standardi EU za kvalitet mleka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #577204
    Đurić Nebojša
    Učesnik

      Standardi u proizvodnji sirovog mleka su definisani direktivom br. 853/2004 Evropske komisije.

      Sve zemlje članice obavezne su da u prometu mleka primenjuju ove standarde, što će uskoro

      morati da se sprovodi i u našoj zemlji. Primena ovih standarda zahteva potpuno novu organizaciju

      u našoj proizvodnji i zato predstavlja veoma dug i skup proces. Naše mlekare će uskoro

      biti prinuđene da primenjuju te standarde kako bi što pre izašle na druga tržišta, ali i zato

      što u kvalitetnoj proizvodnji nema mesta za mlečne proizvode sumnjivog kvaliteta. Mlekare

      ubuduće ne bi trebalo da primoravaju proizvođače na kvalitet mleka samo finansijskim ucenama,

      već i da uz pomoć stručnih službi unaprede gazdinsko držanje kod svojih kooperanata, te

      da dodatnim finansijskim garancijama omoguće nabavku opreme za mužu i rashladnih uređaja.

      Standardi EU za kvalitet mleka:

      – tačka smrzavanja mleka ne sme da bude viša od 0,53°C,

      – sadržaj suve materije bez masti ne sme da bude manji od 8,50%,

      – sadržaj proteina ne sme da bude manji od 2,90%,

      – prisustvo antibiotika ne sme da bude veće od 0,004 mikrograma,

      – prisustvo somatskih ćelija ne sme da bude veće od 400.000 u ml mleka,

      – prisustvo bakterija ne sme da bude veće od 100.000 u ml mleka.

      Somatske ćelije – reč je o leukocitima, makrofagima i epitelnim ćelijama životinje koje su

      poreklom iz vimena i koje čine odbrambene ćelije organizma u slučaju pojave mastitisa. Broj

      somatskih ćelija veći od 400.000 u ml mleka ukazuje na to da je mastitis prisutan.

      U zemljama EU broj somatskih ćelija utiče na cenu mleka. Za mleko koje sadrži do 200.000

      somatskih ćelija u ml, proizvođač dobija premiju 3–5% na regularnu cenu; za mleko koje sadrži

      od 250.000–400.000 somatskih ćelija u ml dobija 5–10% manje od normalne cene mleka; za

      mleko koje sadrži više od 400.000 somatskih ćelija u ml dobija samo 40% od normalne cene

      mleka. Mlekare ovim proizvođačima manje plaćaju mleko koje sadrži veći broj somatskih

      ćelija zato što se iz ovakvog mleka dobija manja količina sira koji je znatno slabijeg kvaliteta,

      a somatske ćelije koje uništavaju bakterije ostavljaju enzime koji su otporne na pasterizaciju,

      koji naknadno uništavaju masti i proteine mleka

       

      Nebojša  Đurić PSSS Užice

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.