Standardi EU za kvalitet mleka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514175
    Đurić Nebojša
    Učesnik

      Standardi EU za kvalitet mleka
      Standardi u proizvodnji sirovog mleka su definisani direktivom br. 853/2004 Evropske komisije.
      Sve zemlje članice obavezne su da u prometu mleka primenjuju ove standarde, što će uskoro
      morati da se sprovodi i u našoj zemlji. Primena ovih standarda zahteva potpuno novu organizaciju
      u našoj proizvodnji i zato predstavlja veoma dug i skup proces. Naše mlekare će uskoro
      biti prinuđene da primenjuju te standarde kako bi što pre izašle na druga tržišta, ali i zato
      što u kvalitetnoj proizvodnji nema mesta za mlečne proizvode sumnjivog kvaliteta. Mlekare
      ubuduće ne bi trebalo da primoravaju proizvođače na kvalitet mleka samo finansijskim ucenama,
      već i da uz pomoć stručnih službi unaprede gazdinsko držanje kod svojih kooperanata, te
      da dodatnim finansijskim garancijama omoguće nabavku opreme za mužu i rashladnih uređaja.
      Standardi EU za kvalitet mleka:
      1.tačka smrzavanja mleka ne sme da bude viša od 0,53°C,
      2.sadržaj suve materije bez masti ne sme da bude manji od 8,50%,
      3.sadržaj proteina ne sme da bude manji od 2,90%,
      4.prisustvo antibiotika ne sme da bude veće od 0,004 mikrograma,
      5.prisustvo somatskih ćelija ne sme da bude veće od 400.000 u ml mleka,
      6.prisustvo bakterija ne sme da bude veće od 100.000 u ml mleka.
      Nebojša Đurić ,PSSS Užice

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.