- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 10 meseci ranije by Đurić Nebojša.
-
AutorČlanci
-
21.03.2018 u 14:09 #514175Đurić NebojšaUčesnik
Standardi EU za kvalitet mleka
Standardi u proizvodnji sirovog mleka su definisani direktivom br. 853/2004 Evropske komisije.
Sve zemlje članice obavezne su da u prometu mleka primenjuju ove standarde, što će uskoro
morati da se sprovodi i u našoj zemlji. Primena ovih standarda zahteva potpuno novu organizaciju
u našoj proizvodnji i zato predstavlja veoma dug i skup proces. Naše mlekare će uskoro
biti prinuđene da primenjuju te standarde kako bi što pre izašle na druga tržišta, ali i zato
što u kvalitetnoj proizvodnji nema mesta za mlečne proizvode sumnjivog kvaliteta. Mlekare
ubuduće ne bi trebalo da primoravaju proizvođače na kvalitet mleka samo finansijskim ucenama,
već i da uz pomoć stručnih službi unaprede gazdinsko držanje kod svojih kooperanata, te
da dodatnim finansijskim garancijama omoguće nabavku opreme za mužu i rashladnih uređaja.
Standardi EU za kvalitet mleka:
1.tačka smrzavanja mleka ne sme da bude viša od 0,53°C,
2.sadržaj suve materije bez masti ne sme da bude manji od 8,50%,
3.sadržaj proteina ne sme da bude manji od 2,90%,
4.prisustvo antibiotika ne sme da bude veće od 0,004 mikrograma,
5.prisustvo somatskih ćelija ne sme da bude veće od 400.000 u ml mleka,
6.prisustvo bakterija ne sme da bude veće od 100.000 u ml mleka.
Nebojša Đurić ,PSSS Užice -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.