- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 meseci, 2 nedelje ranije by Jelena Milenković.
-
AutorČlanci
-
04.10.2024 u 08:51 #593812Jelena MilenkovićUčesnik
<p lang=”zxx” align=”JUSTIFY”><span style=”font-size: medium;”>Staklavost plodova jabuke je jedno od fizioloških, odnosno neparazitornih oboljenja koje se javlja kod jabuke. Naročito su osetljive sorte crveni delišes, greni smit i fudži. Pojavi oboljenja doprinose visoke temperature pred berbu plodova kao i kasna berba, a takođe, ne pogoduje ni izloženost plodova direktnom suncu. Oboljenje se češće javlja na krupnijim plodovima mlađih stabala, nego kod plodova srednje veličine na starijim stablima. Preterana ishrana azotom i nizak sadržaj kalcijuma doprinose pojavi poremećaja. Staklavost nastaje kao posledica nakupljanja soka bogatog sorbitolom u međućelijskom prostoru, koji je inače ispunjen vazduhom. Sorbitol je šećer koji se u zdravim tkivima pretvara u fruktozu. Simptomi mogu da se razviju dok je još plod na stablu, ali se tada teško uočavaju jer se na površini vide veoma retko, jedino kod baš jakih napada vidljivi su spolja oko čašice ploda. Meso postaje staklastoprozirno najčešće samo oko semene kućice. Kako bi se sprečio nastanak staklavosti treba ishrana da bude izbalansirana, berbu je važno obaviti na vreme i rezidbu ne vršiti preoštro. </span></p>
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.