STAJNJAK

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515447
    Prvulović Teodor
    Učesnik

      STAJNJAK

      Najvažnije organsko đubrivo je stajnjak.
      Stajnjak predstavlja osnovno đubrivo jer sadrži sve hranjive elemente potrebne za ishranu biljaka. Pored hranjivih elemenata, zahvaljujući svojim organskim sastavima, stajsko đubrivo popravlja fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta. S toga je njegov značaj nezamjenljiv.
      Stajsko đubrivo se redovno tokom jeseni razbacuje po poljoprivrednim proizvodnim površinama (povrtnjacima, voćnjacima i vinogradima). To je i razumljivo s obzirom na činjenicu da stajnjak u prehrani biljaka ima dvojaku vrijednost.
      Stajnjak je organsko đubrivo, a prestavlja smesu čvrsti i tečnih ekskremenata i prostirke koja je podvrguta procesima previranja. Za stajnjak se obično kaže da je potpuno đubrivo, za razliku od veštački , koja su dopunska – nepotpuna.
      Premda je sastav vrlo različit, uzima se da je prosečno stajsko đubrivo sledećeg sastava: Voda 75% , suva materija 25% ,azot 0.5% , fosfor 0.15% , kalijum 0.6%.
      Količina proizvedenog stajnjaka zavisi od vrste stoke .Goveče godišnje daje oko 9 tona , konj oko 7 tona .
      Sastav stajnjaka je vrlo različit . Na njegov sastav najviše utiču sledeći činioci :
      • Vrsta i starost stoke
      • Vrsta hranjiva
      • Cilj gajenja stoke (tov ili priplod)
      • Vrsta prostirke
      • Nega stajnjaka
      • Stepen razgradnje
      Vrste stajnjaka:
      OVČIJI stajnjak – bogat je proteinima i lako razgradivim materijama, a siromašan celulozom.
      KONJSKI stajnjak- siromašan je proteinima, a bogat celulozom i hemicelulozom
      GOVEDJI stajnjak- po sastavu je između ova dva i najzastupljeniji.
      SVINJSKI stajnjak- siromašan je proteinima i celulozom, a bogat lako rastvorljivim materijama (sličan je ovčijem).
      ŽIVINSKI stajnjak- siromašan je proteinima i celulozom ali od svih najbogatiji mineralnim materijama Fosfora i Kalijuma.

      Teodor Prvulovic PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.