- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 4 meseci ranije by Ranđelović Dejan.
-
AutorČlanci
-
06.09.2017 u 14:20 #513624Ranđelović DejanUčesnik
Šta je nadun buraga
Nadun buraga je stanje u kojem dolazi do prekomernog nakupljanja gasova u buragu u obliku penušavog sadržaja ili u obliku slobodnog gasa iznad sadržaja buraga pri čemu dolazi do istezanja zida buraga. Nadun se najčešće javlja kod goveda, zatim ovaca, a retko kod koza.
Primarni uzroci naduna:
Ispaša u rano proleće, leto i početkom jeseni kada su pašnjaci bujni, vlažni i kada lišće sadrži velike količine solubilnih belančevina;
Nagli prelaz sa zimske ishrane na pašu;
Prekomerno davanje hrane koja lako vri, ishrana kominom, džibrom, pokvarenim krompirom, lišćem od kupusa, kokotcem, repinim lišćem, repom, mladim zelenim kukuruzom, tropom, otrtovnim biljkama i dr;
Ishrana mladom travom koja je bogata belančevinama i leguminozama pre cvetanja(lucerka najopasnija, zatim detelina)
Ishrana koncentratima sa malim udelom kabaste hrane;
Ishrana na pašnjacima koji se preterano đubre ureom;
Napajanje stoke neposredno pre i posle ispaše;
Nagli prelazak sa ishrane mlekom na ishranu kabastom hranom kod teladi.
Da ne bi došlo do naduna treba odstraniti sve faktore koji mogu uticati na njegovu pojavu.Tek nakon podizanja rose krave mogu da konzumiraju mladu leguminozu, izbegavati da se napasaju kad pada kiša, budući da velika količina vlage utiče na pojavu naduna.
Preporuka je da pre ispaše ili konzumiranja zelene sveže krme obavezno daje prvo seno. Takođe prelazak sa zimske na letnju ishranu (gde se koriste sveža zelena krmiva) treba obaviti postepeno.
Savetodavac za stočarstvo
PSSS Leskovac
mr Dejan Ranđelović -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.