- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 6 meseci ranije by Veličković Violeta.
-
AutorČlanci
-
08.07.2019 u 14:42 #515497Veličković VioletaUčesnik
Spremanje sena
Spremanje sena je postupak u kome se smanjuje vlaga iz pokošene mase sa 75-85% na 18% i to smanjenje treba obaviti u što kraćem vremenskom roku, jer samo takvo seno može dugo da se čuva do momenta upotrebe.
Hranjiva vrednost sena zavisi od : biljne vrste od koje se sprema, faze razvića, visine kosidbe i dr.Najbolje je kosidbu obaviti kada većina biljaka isklasa, odnosno pre cvetanja, i to na prirodnim travnjacima na visini od 4cm. a na sejanim na 5-6 cm.
Kosidba se obavlja ručno ili mašinski, a po ovoj operaciji treba pristupiti sušenju sena. Najčešće sušenje sena se obavlja na zemlji, na mestu gde je otkos pao ali pri ovakvom načinu sušenja imamo najveće gubitke.Dužina sušenja mase na zemlji zavisi od više faktora: debljine otkosa, okretanja, procenta vlage i dr.
Predlog je da se seno utroši pre zime a najkasnije do 12 meseci ako se čuva u stogovima, jer mu se smanjuje hranjiva vrednost pri dužem čuvanju, naročito na otvorenom.Violeta Veličković dipl.ing.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.