Sorte kupine pogodne za gajenje u organskoj proizvodnji- Voćarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522115
    Jerkić Suzana
    Učesnik

      Sorte kupine pogodne za gajenje u organskoj proizvodnji
      Organska poljoprivreda u Srbiji ima trend rasta ali je proizvodnja apsolutno nedovoljna za potebe tržišta. Kada je u pitanju odabir sorte za podizanje zasada u organskoj proizvodnji treba odabrati sorte koje dobro podnose nepovoljne klimatske uslove, otporne su na bolesti i napade štetočina. Uz sve ovo, one moraju imati i odgovarajući kvalitet bilo da se radi o proizvodnji za upotrebu u svežem stanju ili za preradu.
      Čačanska bestrna – je sorta kupine koja je pogodna za industrijsku preradu i konzumiranje u svežem stanju. Najpoznatija domaća sorta, dosta zastupljena u našim zasadima. Sorta velike bujnosti. Najbolje rezultate daje kada se ostave 3 do 4 izdanaka mada se može ostaviti i 5. Sadi se na većim razmacima u redu najmanje 1,5 m. Izuzetno je rodna sorta, otporana na bolesti i štetočine i na niske temperature (mraz). Plod je krupan mase do 9 grama, slatkog i prijatnog ukusa. Plodovi su dosta trajni, čvrsti i transpotabilni. Sazreva od druge dekade jula pa do kraja avgusta meseca, berba traje više od 40 dana. Glavna mana ove sorte je gubitak boje prilikom smrzavanja.
      Loh Nes (Loch Ness) je sorta stvorena u Škotskoj (SCRI) 1990. godine i prva je evropska sorta bez bodlji. Samooplodna je i rodna sorta, introdukovana u našu zemlju i ima zadovoljavajuće širenje u proizvodnji. Plod je krupan, oko 7 grama, izduženo cilindričnog oblika, čvrst, sjajno crne boje, slatko nakiselog ukusa sa izraženom aromom i sa visokim sadržajem rastvorljive suve materije koja se kreće oko 13,5%. Po osobinama ploda ova sorta je veoma slična divljoj kupini. Odlično se čuva nakon branja i može se koristiti za svežu potrošnju kao i za različite vidove prerade. Nema omekšavanja i gubljenja boje u toku velikih vrućina, kao ni posle berbe, ali ni u hladnjačama pri zamrzavanju.
      Srednje je bujna sorta, dok su njeni izdanci poluuspravni, dugački oko 3 m, otporni na nepovoljne vremenske uslove. Ova sorta veoma kasno cveta, a zri srednje kasno do kasno, zbog čega je treba gajiti u nižim i toplijim lokalitetima. U našim agroekološkim uslovima sazreva sredinom jula meseca, sa dugim rasponom zrenja plodova (do polovine septembra).

      Čester Tornles – To je novija sorta nastala 1985. godine u SAD-u (Beltsville, Maryland). Odlične je rodnosti, kvaliteta plodova i beztrna je sorta. Cvet je boje lavande. Plod je srednje krupan do krupan, težine 5 -7 grama, kupaste forme, sjajan, slatkog ukusa i blage arome. Ona je kasnog vremena zrenja, sa vremenom sazrevanja, do sredine avgusta meseca. S obzirom na kasni početak sazrevanja (slično Tornfriju) treba biti obazriv pri izboru lokaliteta za njeno gajenje. Bujna je sorta, odlične rodnosti, a izdanci su poluuspravni, dugački oko 3 m i srednje otporni na zimske mrazeve u odnosu na većinu bestrnih sorti.
      Jedna je od najotpornijih sorti kupine prema niskim temperaturama. Izražene je otpornosti na sušenje izdanaka (prouzrokovač Leptosphaeria coniothyrium) i Botritis. Kvalitet plodova i otpornost na različite biotičke i abiotičke faktore su preporuka za njeno širenje i značajnije prisustvo u proizvodnji.

      Triple crown- Sve češće gajenje ove bestrne sorte kupine dokaz je da se radi o veoma kvalitetnoj i isplativoj sorti kupine. Plodovi su čvrsti, krupni, veoma sočni, aromatični i slatki. Sazrevaju polovinom jula. Gaji se uz oslonac kao većina kupina ili malina. Za bolju rodnost se preporučuje orezivanje na 2-3 pupoljaka. Kupina tri krune- Triple crown može biti osetljiva na kasne prolećne mrazeve.
      Tornfri (Thornfree)-Stvorena je 1956. god. u SAD. Plodovi su vrlo privlačni, srednje krupni do krupni, zaobljeni do tupo konusni, crni, sjajni, pogodni za upotrebu u svježem stanju, sa dobrim tehnološkim svojstvima. Meso je slabo nakiselo i malo trpko. Plodovi sazrijevaju krajem jula, početkom avgusta. Berba traje oko 40 dana. Izdanci izmrzavaju na temperaturama nižim od -18 stepeni C. Otporna je prema didimeli i antraknozi. djelimično je osjetljiva prema žutoj rđi lista i ljetorasta.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.