Solarne sušare-Milenko Đurić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515887
    Đurić Milenko
    Učesnik

      Solarne sušare
      Sušenje poljoprivrednih proizvoda daje dodatnu vrednost poljoprivrednim proizvodima i povećava prihod na gazdinstvu. Proces sušenja je tehnološki proces kojim se izdvaja voda iz svežih poljoprivrednih prozvoda (voćarskih, ratarskih, povrtarskih) i na taj način se pripremili za duže čuvanje. Solarne sušare predstavljaju novi doprinos ka dobijanju jeftinijeg proizvoda sa manjim utroškom energije jer se koristi besplatna sunčeva svetlost i čuva se životna sredina. Kvalitet osušenog proizvoda je vrlo visok jer se sušenje obavlja na prirodan način uz zadržavanje prirodnih svojstava proizvoda. Solarne sušare za svoj rad koriste energiju sunca zasnovanu na principu elektromagnetnog zračenja u vidljivom i infracrvenom području. U zavisnosti od toga da li su dani kada se vrši sušenje potpuno sunčani, delimično oblačni ili potpuno oblačni na ovaj način se obezbeđuje od 70 do 100% energije neophodne za proces sušenja. Osnovni elementi sušare su pasivni absorber za prikupljanje solarne energije, providni omotač sa UV zaštitom, lese za sušenje, automatika za rad sušare i dodatna energetska grupa. Sušare su jednostavne za rukovanje i bezbedne za obavljanje radnih operacija i potrebno je da imaju visok stepen automatizacije. Lese u kojima se suši sirovina moraju biti od prohromskog materijala jer se tako obezbeđuje zdravstvena ispravnost neophodna za prehrambenu industriju. Kapaciteti solarnih sušara su različiti. Na tržištu mogu da se nađu solarne sušare domaće proizvodnje kapaciteta od 60 do 360 kg sirovine. Solarne sušare mogu da se postave na različite lokacije i obavljaju proces sušenja jer su vrlo mobilne i lagane. U slučaju potrebe na njih se mogu dodatno ugraditi izvori toplote na električnu energiju, biomasu, čvrsto gorivo ili na gas.
      Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo
      PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.