Sojina sačma i sojina pogača u ishrani – Marko Veljković

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Veljković Marko.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513133
    Veljković Marko
    Učesnik

      Sojino zrno se može obradivati na dva nacina:

      1. hemijskom ekstrakcijom uz pomoc organskih rastvaraca;
      2. hidrotermickim tretmanom bez prisustva hemijskih reagenasa

      Sojina sacma se dobija u procesu ekstrakcije ulja putem organskih rastvaraca (heksana) tokom kojih se izlaže ekstremnim temperaturama kako bi se postigao što veci stepen odvajanja ulja. Kako je ekstrakcija primaran proces, problem kod sojine sacme je manja rastvorljivost proteina kao rezultat nedovoljnog obracanja pažnje na sekundarni proces
      dobijanja sacme koja se tako preprži. Na ovaj nacin se stvara bypass protein koji je idealan za preživare, ali daleko od toga da je podesan za druge, posebno mlade kategorije životinja.
      Sojina pogaca se dobija hidrotermickim tretmanom sojinog zrna u toku koga se odstranjuje manja kolicina ulja nego hemijskom ekstrakcijom uz pomoc heksana, pa sojina pogaca ima 8 puta više ulja nego sojina sacma. Faza presovanja i mlevenja dovodi do cepanja velikih molekula polisaharida, što sojinu pogacu cini lakše svarljivom i dostupnom digestivnom traktu životinja. Hidrotermicki tretman sojinog zrna obezbeduje proizvod visoke hranljive i biološke vrednosti bez upotrebe hemijskih reagenasa cime se povecava iskoristljivost proteina.

      Marko Veljković
      Diplomirani inžener poljoprivrede za stočarstvo

      Attachments:
      • 84.jpg
      • 69.jpg
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.