- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Svetozarević Goran.
-
AutorČlanci
-
27.12.2024 u 14:12 #599775Svetozarević GoranUčesnik
<p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span lang=”zxx”>Шљива Пожегача</span></span></p>
<p align=”JUSTIFY”><span style=”font-family: Times New Roman, serif;”><span lang=””>З</span><span lang=”zxx”>адњих деценија сортимент шљиве </span><span lang=””>у Србији</span><span lang=”zxx”> је прилично промењен, уведене су нове сорте толерaнтније на вирус шарке, калемњене саднице </span><span lang=””>али</span><span lang=”zxx”> хетерогене што се тиче квалитета и времена сазревања. Пожегача (синоними: Мађарка, Бистрица, модрица, јесењка), пореклом је из Азије, главни недостатак је осетљивост на вирус шарке шљиве, </span><span lang=”zxx”>квалитетн</span><span lang=””>а је,</span><span lang=”zxx”> ситниј</span><span lang=””>а</span><span lang=”zxx”> у односу на новије сорте али са далеко бољим карактеристикама за сушење, шљивовицу и прераду. Плод </span><span lang=””>Мађарке </span><span lang=”zxx”>је просечне масе 17г, модро-плаве боје, са пепељком и ситном коштицом која се лако одваја. Сазрева током прве половине септембра, зависно од услова гајења и надморске висине а након сазревања плодови не опадају већ извесно време остају на стаблу. </span><span lang=””>Р</span><span lang=”zxx”>змножавана изданачки, односно гаји се на сопственом корену, са пренесеним вирусом шарке, стабло је средње бујно, </span><span lang=””> уколико</span><span lang=”zxx”> је калемљена на генеративну подлогу белошљиву средње је бујна до бујна а на џанарику веома бујна. Самооплодна је, касније мало цвета и треба имати у виду да има експлозивно цветање тако да ако су временске прилике повољне </span><span lang=””>у фази</span><span lang=”zxx”> цветања, биће и оплодња добра, самим тим и род. </span></span></p> -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.