SKRAĆIVANJE REPA KOD PRASADI

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516436
    Jokić Predrag
    Učesnik

      Као превентивна мера гриже (канибализма) врши се скраћивање репова. У нашој земљи скраћивање репова је уобичајен захват на фармама. У вези добробити животиња и скраћивања репова у нашој земљи нема законске регулативе. Праксе у земљама Европе су различите, у Норвешкој је скраћивање репова забрањено, док је у Данској дозвољено сечење репова само на половину. Погодан начин скраћивања репова је да се женским грлима сече реп на половину а мушким грлима на једну трeћину. Из естетских разлога женкама се оставља дужи реп, а пракса је показала да је лакше разликовати полове када су животиње у групи.
      Основни разлог сечења репова је спречавање појаве канибализма. Ова појава нарочито се јавља у фази каснијег пораста тј. у фази това и најзаступљенија је код савремених високо продуктивних генотипова. Сечење репова се изводи помоћу термокаутера. Није препоручљиво сечење радити маказама или скалпелом, јер доводи до крварења и повећава се могућност инфекције. Услед високе температуре каутеризацијом се затварају крвни судови па нема крварења чиме је могућност појаве инфекције практично немогућ. Овај захват треба урадити 2-4 дана након рођења

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.