- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 3 meseci ranije by Ivanović Borko.
-
AutorČlanci
-
23.09.2022 u 11:43 #523377Ivanović BorkoUčesnik
Pravilno skladištenje i čuvanje krompira
Tokom vađenja i transporta krompira dolazi do povređivanja krtola. Po dalasku u skladište pristupa se sušenju krtola i zarašćivanju rana. Da bi se izbeglo „ znojenje „ sušenje se mora vršiti vazduhom čija je temperatura za 2 – 3 stepena niža. Provetravanjem skladišta u vremenskom periodu 10-15 dana moguće je gubitke u transpiraciji svesti na minimum. Ako je uskladišten krompir sa više mehaničkih oštećenja zarašćivanje će biti najbrže pri temperaturi 15-20 stepeni celzijusovih. Poželjno je da vlažnost vazduha bude 90-95%. Nakon perioda zarašćivanja temperatura u skladištu se postepeno spušta za 0.5 stepeni dnevno da ne dođe do temperaturnog stresa. Kod krompira namenjenog preradi ( čips, pomfrit i dr.) temperaturu u skladištu treba održavati na oko 10 stepeni da bi se izbeglo nagomilavanje redukujućih šećera. Sprečavanje klijanja krompira vrši se na odgovarajuće niskoj temperaturi ili hemijskim sredstvima. Ako se koriste preparati treba voditi računa o karenci koja je za većinu preparata 42 dana. Svakako semenski krompir se ne tretira hemijskim sredstvima i potrebno je semenski krompir odvojiti u skladištu. Krompir gubi vlagu prilikom disanja i transpiracije odnosno kalira i dolazi do promene u kvalitetu. Ako se ne ispune određeni temperaturni uslovi skladištenja krompir koji je namenjen setvi će usled povećane temperature pre klijati odnosno doći do nitavosti klica i svakako kasnije do slabijeg nicanja i lošijeg prinosa, a merkantilni krompir biće lošijeg kvaliteta i znatno smanjene količine od planirane. I pored svega prilikom pravilnog skladištenja smatra se da su gubici prilikom disanja i transpiracije oko 8 %, a usled truljenja i drugih oštećenja od 3-4%. Potrebno je u narenom periodu više pažnje posvetiti pravilno skladištenju i čuvanju krompira jer samo tako obezbediće se kvalitetan semenski i merkantilni krompir.
PSSS Čačak Dipl.ing. Borko Ivanović -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.