- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 2 meseci ranije by Knežević Jovana.
-
AutorČlanci
-
18.09.2023 u 13:26 #572383Knežević JovanaUčesnik
Krompir će dobro podnositi skladištenje samo ukoliko se vađenje krompira obavilo pravovremeno i pravilno, a to podrazumeva da su krtole posle vađenja i transporta smeštene u skladište bez oštećenja, jer prisustvo oštećenja u velikoj meri može uticati na kvalitet i dužinu čuvanja. Prosušene krtole sa čvrstom pokožicom, unete bez primesa, bez oštećenja koja mogu nastati od štetočina ili prilikom vađenja i u toku transporta, mogu se u skladištu sačuvati nekoliko meseci. Ukoliko se u skladištima mogu obezbediti potrebni kontrolisani uslovi čuvanja, krtole krompira se mogu očuvati do 10 meseci. Po unošenju u skladište, krtole krompira prolaze period adaptacije. Period adaptacije je u trajanju od 2-3 nedelje, pri čemu se redovno vodi računa o temperaturi i vrši se provetravanje skladišta, a sve je u cilju zarastanja rana koje su nastale kao posledica oštećenja. Po isteku vremena koje je potrebno za zarastanje rana, pristupa se sortiranju i pakovanju krtola krompira u vreće ili u boks palete. Skladište treba da poseduje optimalne uslove čuvanja: da je temperatura vazduha od 2°C do 10°C – sama temperatura u skladištu određena je u zavisnosti od namene krompira; da je vlažnost vazduha od 90-95% i da postoji stalna cirkulacija vazduha koja se može obezbediti ugradnjom ventilacionog sistema ili redovnim provetravanjem skladišta, ukoliko se ne može priuštiti ugradnja ventilacionog sistema.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.