Skladišne štetočine i preventivne mere borbe

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523726
    Mihajlović Tanja
    Učesnik

      Skladišne štetočine koje napadaju u skladištima gotove proizvode nakon žetve i berbe i na taj način ih oštećuju i utiču na kvalitet zrna, praveći ekonomske štete . Insekti mogu dospeti u skladišta sa proizvodima, transportnim sredstvima, letom, kao i u ostacima žitaricama i neočišćenim i nedezinfikovanim skladištima.
      Insekti koji utiču na kvalitet i kvantitet uskladištenog proizvoda su: žitni , kukuruzni i pasuljev žižak; žitni moljac, ambarev i brašneni moljac; mali i veliki brašnar .
      Mere su preventivne i direktne.
      Preventivne mjere: U skladištu da bi se sačuvao kvantitet i kvalitet proizvoda neophodno je obezbediti optimalne uslove pri čemu najveću ulogu imaju sami proizvođači i otkupljivači žitarica: pri izboru i izgradnji skladišta i tokom održavanja objekata. U skladištu obezbediti odgovarajuću temperaturu i dobro provetravanje da bi se sprečila pojava i razvoj štetnih mikroorganizama, kao i mikotoksina u hrani i hrani za životinje.
      Preventivno delovanje podrazumeva i suzbijanje štetnih insekata pre i tokom unošenja u skladišta kao higijena i dezinsekcija skladišta, odnosno mehaničko čišćnje i tretiranje skladišta i korišćenih džakova za pakovanje dozvoljenim insekticidima.
      Pod preventivnim merama podrazumevamo i monitoring (praćenje) prisustva štetnih insekata zato što je bitno njihovo rano otkrivanje i trenutak kad treba preduzeti mere suzbijanja. Iz skladišta uzimaju se uzorci za pregled u određenom vremenskom intervalu i određenim metodama utvrđuje ekonomski prag štatnosti neophodan za suzbijanje. Najjednostavnija metoda za utvrđivanje brojnosti štetnih insekata je prosejavanje i za rano otkrivanje, koriste se feromonske klopke.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.