- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 11 meseci ranije by Mihajlović Tanja.
-
AutorČlanci
-
07.10.2022 u 15:53 #523726Mihajlović TanjaUčesnik
Skladišne štetočine koje napadaju u skladištima gotove proizvode nakon žetve i berbe i na taj način ih oštećuju i utiču na kvalitet zrna, praveći ekonomske štete . Insekti mogu dospeti u skladišta sa proizvodima, transportnim sredstvima, letom, kao i u ostacima žitaricama i neočišćenim i nedezinfikovanim skladištima.
Insekti koji utiču na kvalitet i kvantitet uskladištenog proizvoda su: žitni , kukuruzni i pasuljev žižak; žitni moljac, ambarev i brašneni moljac; mali i veliki brašnar .
Mere su preventivne i direktne.
Preventivne mjere: U skladištu da bi se sačuvao kvantitet i kvalitet proizvoda neophodno je obezbediti optimalne uslove pri čemu najveću ulogu imaju sami proizvođači i otkupljivači žitarica: pri izboru i izgradnji skladišta i tokom održavanja objekata. U skladištu obezbediti odgovarajuću temperaturu i dobro provetravanje da bi se sprečila pojava i razvoj štetnih mikroorganizama, kao i mikotoksina u hrani i hrani za životinje.
Preventivno delovanje podrazumeva i suzbijanje štetnih insekata pre i tokom unošenja u skladišta kao higijena i dezinsekcija skladišta, odnosno mehaničko čišćnje i tretiranje skladišta i korišćenih džakova za pakovanje dozvoljenim insekticidima.
Pod preventivnim merama podrazumevamo i monitoring (praćenje) prisustva štetnih insekata zato što je bitno njihovo rano otkrivanje i trenutak kad treba preduzeti mere suzbijanja. Iz skladišta uzimaju se uzorci za pregled u određenom vremenskom intervalu i određenim metodama utvrđuje ekonomski prag štatnosti neophodan za suzbijanje. Najjednostavnija metoda za utvrđivanje brojnosti štetnih insekata je prosejavanje i za rano otkrivanje, koriste se feromonske klopke. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.