Skladišne štetočine

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Lazarević Kristina.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518408
    Lazarević Kristina
    Učesnik
      Складишне штеточине

      Смештајем житарица у складишта, брига пољопривредних произвођача тек почиње, јер је ускладиштено жито предмет бројних штеточина, како птица тако глодара, инсеката и разних других штеточина. Неке од ових штеточина уништавају здраво зрно жита, а неке нападају већ оштећено зрно сломљено приликом комбајнирања и на тај начин драстично смањују његов квалитет и уништавају род.
      Најважнији складишни инсекти који могу утицати на квалитет и количину ускладиштеног производа су: житни жижак, кукурузни жижак, житни моља, амбарев мољац и брашнени мољац.
      Постоје две врсте мера борби: превентивне и директне
      Што се тиче превентивних мера, неопходно је обезбедити одговаррајућу температуру и добро проветравање да би се спречила појава и развој штетних микроорганизама. Превентивно деловање подразумева и сузбијање штетних инсеката пре и током уношења у складишта као и хигијена и дезинсекција складишта.
      Директне мере подразумевају примену хемијских средстава, а то су најчешће контактни инсектициди и фумиганти. За ову групу инсектицида је битно да имају добру испарљивост како и својим парама деловали на штетне инсекте и њихове ларве у скровитим местима где се не може приступити на другачији начин. Користе се препарати на бази активне материје пиримифос-метил, циперметрин или малатион.
      Одржавање хигијене складишта веома је значајно за очување постигнутог приноса и квалитета ускладиштеног производа.

      Кристина Лазаревић, дипл. инж. заштите биља
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.