- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 11 meseci ranije by Tajić Bilal.
-
AutorČlanci
-
13.02.2018 u 18:18 #514091Tajić BilalUčesnik
Sitnjenje se vrši kod zrnaste hrane . Cilj sitnjenja je da stoka što bolje iskoristi ovu hranu. Sokovi kanala, koji vare hranu, nisu u stanju da probiju tvrdu ljušturu na čitavom zrnu, pa zato nemože da se iskopristi ni unutrašnjost zrna.Zbog toga možemo često da vidimo da pojedina grla izbacuju u balezi cela zrna, dakle nesvarena i uopšte neiskorišćena.
Sitnjenje zrnevlja je od najvećeg značaja kod ishrane svinja.Svinje halapljivo jedu i zubima neznatno ili gotovo nikako ne usitnjavaju hranu. Stočari treba svinjama sami da usitne zrno, da ga „ujarma“ ili prekrupe. Za goveda i ovce sitnjenje zrnevlja može da bude nešto grublje, jer hranu preživaju. Ostaloj stoci, a naročito živini, zrnevlje se ne sitni , već im se daje celo zrno. Izuzetak čine kukuruz, ječam i raž, a takođe i semenke leptirastog bilja. Ova zrnevlja su vanredno tvrda, pa pošto u želucu nabubre, potrebno ih je predhodno ujarmiti i tek onda davati stoci.
Dipl. Ing stočarstva Bilal Tajić -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.