- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 11 meseci ranije by Gunjak Dragan.
-
AutorČlanci
-
27.02.2018 u 15:07 #514130Gunjak DraganUčesnik
Sirovi rezanci šećerne repe su tipično ugljenohidratno hranivo, sa malo proteina i mineralnih elemenata. Sadrže dosta vode te je siliranje najbolji način za njihovo duže lagerovanje i iskorišćavanje. Lako se siliraju jer sadrže dosta šećera i potrebno ih je samo sistematski slagati u silose i blago sabijati. Nakon toga dolazi do brze fermentacije i ukišeljavanja, pri čemu rezanci dobijaju veoma prijatan ukus i goveda ih veoma rado jedu.
Zbog niza prednosti, siliranje dobija sve više pristalica. Osnovna prednost je u tome što ovim načinom konzervisanja stočne hrane dolazi do najmanjih gubitaka hranjivih materija. Dnevna količina silaže za krave najčešće se kreće oko 5 kg na 100 kg telesne mase krave. Zbog velike kiselosti ne preporučuje se ishrana krava silažom kao jedinim kabastim hranivom u obroku, već obavezno dodati određenu količinu sena, da ne bi došlo do zakišeljavanja sadržaja buraga i poremećaja u varenju. Zbog toga se i ograničava dnevna količina silaže na 20-30 kg po kravi.Dragan Gunjak, dipl.inž.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.