Šipurak, Divlja ruža

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine ranije by Milosavljević Biljana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514477
    Milosavljević Biljana
    Učesnik

      U okviru ove vrste uočena je izuzetno velika varijabilnost u morfološkim pokazateljima. Plodovi šipurka korišćeni su za jelo još od starog veka. Danas ima veliku primenu u medicini i farmaceutskoj industriji.
      Plod šipurka je najbogatiji prirodni izvor vitamina C. Količina askorbinske kiseline u zrelim plodovima je od 400 mg% do 1400 mg %. Takođe u sušenim plodovima ili u prerađenim proizvodima, velika količina ovog vitamina se zadržava. Pored vitamina C, u plodovima su zastupljeni Karoten, invertni šećeri i saharoza, organske kiseline, pektin, tanini, bojene i mineralne materije.
      U svetu , šipurak se prerađuje za supe, kompote, sirup, vino. Kod nas se od šipurka pravi pekmez, kao izuzetan izvor vitamina C u zimskim mesecima. Takođe od sušenih plodova i listova pravi se čaj.
      Prvo plantažno uzgajanje šipurka ostvareno je u Salašu Noćajskom, gde se sav rod prerađuje u poluproizvod- bazu za pekmez. Prinosom od 4 kg po žbunu i selekcijom sejanaca s većim reproduktivnim potencijalom i manje trnovitim postiže se siguran plasman proizvoda.

      Dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva
      Biljana Milosavljević
      PSSS Kragujevac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.