Siliranje glave i lišća šećerne repe, Dragan Radosavljević, PSSS Negotin

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #598880
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      Glave i lišće šećerne repe mogu se uspešno iskoristiti za spremanje silaže jer sadrže dovoljne količine šećera, najčešće 4-6% u origanalnom, odnosno vazdušno suvom uzorku. Mogu se silirati same i u kombinaciji sa drugim hranivima.

      Najbolje kombinacije siliranja glava i lišća šećerne repe se mogu smatrati sa celom kukuruznom biljkom i kukuruzovinom. Osnovni preduslov za dobijanje silaže dobrog kvaliteta jeste da glave i lišće šećerne repe ne budu suviše zaprljane zemljom što se može izbeći vađenjem repe po suvom i lepom vremenu kao i pravilnim izborom mašine za vađenje.

      Glave i lišće šećerne repe se odlikuju relativno visokim sadržajem proteina i karotina (zavisno od prisustva lišća), a niskim sadržajem sirove celuloze, što uslovljava visoku svarljivost. Ukoliko se odlučimo na kombinaciju siliranja sa celom biljkom kukuruza onda je najbolje upotrebiti kukuruz sa većim stepenom zrelosti. Udeo glave i lišća šećerne repe je direktno u zavisnosti od sadržaja suve materije u celoj kukuruznoj biljci i najčešće se kreće u relacijama od 25-30% ukupne količine.

      Ako se glave i lišće repe siliraju sa kukuruzovinom čija je hjranjiva vrednost vrlo promenljiva (zavisi od stadijuma vegetacije prilikom ubiranja) siliranje treba obaviti odmah posle berbe kukuruza.

      Korišćen tekst:”Mlekarski kalendar”, Velimir.M.Jovanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.