- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 dana, 4 sati ranije by Radosavljević Dragan.
-
AutorČlanci
-
19.12.2024 u 13:15 #598880Radosavljević DraganUčesnik
Glave i lišće šećerne repe mogu se uspešno iskoristiti za spremanje silaže jer sadrže dovoljne količine šećera, najčešće 4-6% u origanalnom, odnosno vazdušno suvom uzorku. Mogu se silirati same i u kombinaciji sa drugim hranivima.
Najbolje kombinacije siliranja glava i lišća šećerne repe se mogu smatrati sa celom kukuruznom biljkom i kukuruzovinom. Osnovni preduslov za dobijanje silaže dobrog kvaliteta jeste da glave i lišće šećerne repe ne budu suviše zaprljane zemljom što se može izbeći vađenjem repe po suvom i lepom vremenu kao i pravilnim izborom mašine za vađenje.
Glave i lišće šećerne repe se odlikuju relativno visokim sadržajem proteina i karotina (zavisno od prisustva lišća), a niskim sadržajem sirove celuloze, što uslovljava visoku svarljivost. Ukoliko se odlučimo na kombinaciju siliranja sa celom biljkom kukuruza onda je najbolje upotrebiti kukuruz sa većim stepenom zrelosti. Udeo glave i lišća šećerne repe je direktno u zavisnosti od sadržaja suve materije u celoj kukuruznoj biljci i najčešće se kreće u relacijama od 25-30% ukupne količine.
Ako se glave i lišće repe siliraju sa kukuruzovinom čija je hjranjiva vrednost vrlo promenljiva (zavisi od stadijuma vegetacije prilikom ubiranja) siliranje treba obaviti odmah posle berbe kukuruza.
Korišćen tekst:”Mlekarski kalendar”, Velimir.M.Jovanović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.