- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 7 meseci ranije by Cvetković Srđan.
-
AutorČlanci
-
27.05.2019 u 12:59 #515353Cvetković SrđanUčesnik
Na pripremu senaže ili silaže od lucerke odlučuje se mali broj proizvođača, uglavnom pod izgovorom da nemaju mesta za silo jamu.Samo mali broj njih je delimično u pravu, ali većina ratara-stočara to ne čine jer nemaju naviku, ali i ne znaju koje su predosti senažirane lucerke.Postupak je veoma jednostavan: usitniti masu senažnim kombajnom, sačekati u zavisnosti od vremenskih uslova od nekoliko sati do 24 sata da masa provena na oko 55 odsto vlage i dobro gaziti, isto kao i za silažu ok kukuruza.U ovom slučaju potrebno je dodati neku ugljeno-hidratnu komponentu, najčešće kukuruznu prekrupu ( 5-10 odsto), može i 2-3 kg šećera po toni zelene krme ili kupiti inokulante.Sušenjem sena dolazi do velikog gubitka priteina iz lucerke, čak i do 45 odsto najkvalitetnijih delova biljke-listovi ostanu na njivi i proizvođači na farmu uglavnom donesu čistu celulozu koja svakako ne utiče na povećanje proizvodnje mleka. Senažiranjem ili siliranjem lucerke gubici se smanjuju i do tri puta i to predstavlja veoma doba razlog za ovakav vid konzerviranja zelene krme.U slučaju da nemaju senažni kombajn mogu kosačicom pokositi zelenu krmu, a zatim je usitniti tarupom.Senaža od lucerke ima svoje velike prednosti u odnosu na sušenje sena,pogotovo od prvog majskog otkosa kada su česte kiše i otežano sušenje sena, a gubici hranljivih materija veliki.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.