- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 dana, 10 sati ranije by Mijušković Dragan.
-
AutorČlanci
-
16.12.2024 u 09:10 #598380Mijušković DraganUčesnik
СЕЈАТИ РАСАД У ПРАВО ВРЕМЕ
Веома је важно када посејати расад, а све у циљу како би добили добро развијен и укорењен расад. Целокупна даља производња зависи од квалитета расада, па се зато и поклања толика пажња.
Код сувише ране сетве расада већи је утрошак енергије за загревање, поскупљује производњу, а често се добија прерастао и стар расад. Стар расад доживљава већи стрес приликом расађивања, теже се прима, део листова се осуши након садње на стално место, спорије се укорењује, смањује се род због тога што троши снагу и енергију, па често изостане цветање прве етаже пупољака.
Ни сувише касна сетва није добра. Биљке неће имати довољно времена да се развију. Овакав расад након садње на стално место се брже укорењује, али споро наставља даљи раст и развој. Расад заостаје у порасту и тражи више неге.
Време сетве зависи од карактеристика и потребе одређене врсте, од намене расада за даљу производњу и дужине времена потребног да би се расад произвео. Семе различитих биљних врста за различит временски период ниче и различити период је потребан за развој младих биљака.
Намена расада утиче на време сетве.Најраније се сеје расад намењен производњи поврћа у пластеницима, а касна сева за расађивање на отвореном. Рана сетва обавља се средином јануара, средње рана крајем фебруара,а касна крајем марта или почетком априла. Дужина расадничког периода зависи од биљне врсте и сортних карактеристика, али и од услова расадничке производње и на тај део можемо да утичемо. Дужина расдничког периода обухвата клијање, ницање,раст и развој младе биљке.
За парадајз, паприку, патлиџан дужина расадничке приозводње се креће од 50-70 дана, за купусњаче од 30-50, док за краставац , дињу и лубеницу треба 20-25 дана.
Клијање траје од 2-10 дана. Што је температура нижа од оптималне, тај је период дужи, а семе је тада подложно труљењу. Период клијања се може скратити ако се изврши натапање семена, а истовремено и дезинфекција. Током расдничког периода од изузетне је важности обезбедити оптималне услове. Посебну пажњу посветити квалитету супстрата, температури, светлости и влази.
Температура је један од основних фактора расадничке производње. Вредности температуре се прилагођавају захтевима биљне врсте и развојне фазе, али на температуру утичу и инсолација и влажност. За већину топлољубивих култура оптимална температура за клијање и ницање је од 25-28 ºЦ. Након ницања од изузетне је важности да се температура снизи за неколико степени, на 20ºЦ. Тако се спречава издуживање расада и боње се развија корен.
Светлост је од изузетне важности. Ако младе биљке расту у условима слабе осветљености долази до њиховог издуживања, успореног растан биљке су танке и нежне. До недостатка светлости може доћи због стварног недостатка током зимских дана или због прегусте сетве. Потребно је обезбедити довољно светлости помоћу различитих сијалица, а биљке не сејати густо, нарочито код чупаног расада( расада голих жила).
Влажност мора бити оптимална. Вода којом се залива трба да буде хемиски и биолошки чиста, температуре 18-20 ºЦ. Важно је редовно заливање, ређе са већом количином воде да прокваси цео слој у којем се корен развија. Обично се залива са 5-10 л воде по квадратном метру, али уз испирање биљака чистом водом. При недостатку воде листови постају тамно зелени,а при сувишку светлозелени.
Практиковати прихрану расада разним врстама течних ђубрива или ратвором комплексних НПК ђубрива 5-10 гр/10 литара воде. (Никако не претеривати с употребом ђубрива)
ПССС-Јагодина Драган Мијушковић
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.