- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 10 meseci ranije by Marković Svetislav.
-
AutorČlanci
-
31.03.2018 u 13:14 #514226Marković SvetislavUčesnik
Polako se primiče vreme spremanja senaže.Svim proizvođačima mleka savetujem da u narednom periodu prate vremenske prilike i ne dozvole da nam kao 2016.godine propadne dobar deo livada (sejanih i prirodnih) kada zbog čestih kiša nismo uspeli da spravimo seno, a za senažu nismo mnogo marili.Tada smo prvi otkos skidali u junu kada smo trebali već imati i drugi što znači da smo izgubili jedno košenje, a ono što smo dobili od prvog je bilo veoma lošeg kvaliteta.Ovaj propust je nastao kao posledica nepoznavanja hranljive vrednosti senaže, načina spremanja ali i neposedovanja adekvatne opreme za senažiranje.
Senaža se veoma lako sprema i u uslovima čestih padavina.Potrebno je samo ugrabiti moment da se sa mehanizacijom može ući u parcelu, da se pokošena masa provene svega nekoliko sati i već se može silirati, dok je za pripremu sena proces znatno duži ( i do 3 dana).
U nepovoljnim vremenskim uslovima za spremanje senaže, potrebna su praktično 2 dana suva dana. Košenje je najbolje obaviti u prepodnevnim časovima odmah posle skidanja rose, mada ni popodnevno košenje nije loše.Popodne ili sutradan otkos prevrnuti , sačekati par sati da provene sa druge strane i započeti senažiranje.Masa se može silirati ili sakupljati i uvijati u rol bale i umotavati sa PVC materijalom.Poželjno je da se u masu doda do 50 kg kukuruzne prekrupe po toni senaže radi bolje fermentacije.Zelenu masu kositi na visini od 6-8 cm, ne prenisko.
Prednosti rane košnje i spremanja senaže u odnosu na dosadašnje navike su:
• ne zavisite toliko o vremenu kao kada spremate seno
• dobijate mogućnost prihrane i bržeg porasta drugog otkosa
• stvarate mogućnost ranijeg drugog otkosa
• dobijate kvalitetnije hranivo.
Dakle, ukoliko ove godine bude kišno i vlažno proleće ne treba čekati da vam trava proklasa, već je kosite u prvom otkosu sa 25-40 cm visine. Time ćete (ukoliko prihranite parcelu posle košenja) stvoriti mogućnost da do leta imate tri otkosa sa iste livade. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.