Saveti za novi sortiment zimske proizvodnje povrća u tunelima

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517391
    Sušić Jovan
    Učesnik

      Поред стандардне производње зелене салате која је витамински додатак у пролећној исхрани понудићемо вам пар нових култура којом постижемо исту сврху – витаминску исхрану на трпези.
      1. Рукола
      То је једна од култура са благо горким укусом и веома је добра за здравље нашег организма. Користи се у салатама. Сеје се у јесен и у пролеће у хумусне коцке које се уносе у пластеник и расађују у редове у размацима од 10-15цм , размак ред од реда је на 25цм. Берба је вишекратна , почетак бербе је 8 недеља од првих листова. Бере се шишањем уз пажњу да се не оштети чвор бокорења, може се користити цело пролеће.
      2. Кинески купус (ПИК ЧОИ)
      Семе се сеје у јесен и у пролеће, технологија производње је позната- као наш купус. Користи се као витамиснка салатна смеса.
      3. Цвекла
      Добро подноси ниску температуру, сеје се директном сетвом у браздице у размаку од 10-15цм , размак редова је 25цм. За исхрану се може користити и лист и цела глава на разне начине, изузетно је добра за крвну слику.
      4. Кељ
      Кељ је богат минералима , витаминима и хранљивим материјама потребним човеку. Расађује се из расада, размак између биљака је 60цм, размак између редова је 40-50 у зависности од сортимента.
      5. Спанаћ
      Биљка кратког дана може се сејати у јесен или у рано пролеће, препоручује се сетва што гушћа у тзв.траке због издуживања листа и веће лисне масе. Може се брати шишањем. Спанаћ је пун гвожђа потребног за развој организма.
      6. Келераба
      Порекло келерабе је из Средње Еворпе али и у нашим крајевима је распростањена. Обилује бројним витаминима, најзначајнији је витамин Ц , минералима Калијумом и Калцијумом као и многим есенцијалним аминокиселинама. Добра пластеничка производња мора имати оптималан Пх земљишта 6-7 . Келераба не захтева много органског ђубрива тј потребна јој је осредња приступачност хранивима као и лакша земљишта. Као превенција код киселих земљишта обавезна је калцификација површина. Потребно је нагласити да келераба има изражену потребу за калијумом. Производња расада подразумева да температура не пада испод 13 степени а влажност 70 -80% , светлост није лимитирајући фактор кад је келераба у питању. Као и све купусњаче обилато залити расађени производ и пратити влажност земљишта и по потреби заливати. Да би избегли купусову муву, једног од штеточина на келераби, препоручује се садња у симбиози са жалфијом.
      Берба се врши пре добијања максимума пречника келерабе због њених органолептичких својстава. Потребно је нагласити њено позитивно утицање на кардиоваскуларни систем.
      ПССС ШАБАЦ
      Дипл.инж. Јован Сушић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.