- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Rehak Gordana.
-
AutorČlanci
-
28.10.2024 u 13:53 #595015Rehak GordanaUčesnik
<p align=”JUSTIFY”>SAVETI KAKO NAPRAVITI SEOSKI TURIZAM – spoj zdravog i korisnog -</p>
<p align=”JUSTIFY”></p>
<p align=”JUSTIFY”>Blaga klima, čist vazduh, bistri potoci i manje rečice, bogat biljni i životinjski svet, očuvana priroda, dobra je reklama da se i<span lang=”zxx”>z</span> gradske sredine <span lang=”zxx”>ode i</span> potraži odmor na selu u ponudama seoskog turizma koji se u našoj zemlji može iskoristiti na pravi način. <span lang=”zxx”>Ako</span> tome dodamo sve veći broj ljudi kojima je narušeno zdravlje, a svežina vazduha i zdrav seoski život se nude na dlanu, kao i hrana koja je proizvedena bez korišćenja hemijskih preparata, onda bi užitak trebao biti potpun.</p>
<p align=”JUSTIFY”>Zahvaljujući brojnim resursima za razvoj turizma kojima raspolaže naša država, odmor na selu se uz poljoprivredu, sve češće pominje kao jedan od <span lang=”zxx”>važnih faktora</span> razvoja i rasta ukupnih ekonomskih aktivnosti. Najviše se ulaže u onaj vid turizma koji povezuje poljoprivredu i selo. U početku se seoski turizam odnosio samo na pojedina poljoprivredna domaćinstva koja su nudila dobru hranu, smeštaj i prirodu, mir i tišinu, ali ona ne mogu biti dovoljna sama <span lang=”zxx”>po </span>sebi i zato se prepoznao novi vid koji bi mogao da <span lang=”zxx”>pruži </span>aktivni odmor i rekreaciju. <span lang=”zxx”>To treba da obezbedi</span> <span lang=”zxx”>aktivni odmor bez dosade</span>, monotonije i zasićenja korisnika koji bi brzo napustili takv<span lang=”zxx”>o</span> mest<span lang=”zxx”>o</span>.</p>
<p align=”JUSTIFY”>Pošto u ovakvim situacijama izbor hrane koja se nudi po starim srpskim receptima <span lang=”zxx”>nudi </span>upotrebu proizvoda koji su zdarvi, nezagađeni hemikalijama, proizvedeni na domaćinstvu, t<span lang=”zxx”>o</span> potrošač<span lang=”zxx”>e posebno pivlači</span>. Organski proizvedena hrana dodatno pokreće ljude da dođu u takve krajeve <span lang=”zxx”>u kojima će probati</span> <span lang=”zxx”>bezbedne </span>proizvod<span lang=”zxx”>e</span>. Ipak, treba pratiti ispravnost i vršiti analize kako bi posetioci bili sigurni<span lang=”zxx”>ji</span>. P<span lang=”zxx”>ovrće i voće</span> <span lang=”zxx”>koje je</span> u sastavu domaćinstva mo<span lang=”zxx”>že</span> dati zdrav proizvod, ukoliko se na njih ne primenjuju hemijsk<span lang=”zxx”>a sretstva,</span> <span lang=”zxx”>a</span> svakako oni koji vrše ponudu u seoskom turizmu vode računa o tome. Takođe, proizvodi životinjskog porekla su skoro organski jer se stoka napasa na livadama i proplancima <span lang=”zxx”>na kojima se ne primenjuju hemikalije</span>. Poljoprivrednike koji se bave seoskim turizmom, treba dodatno motivisati za proizvodnju organskog proizvoda, bilo da se radi o ravničarskom ili planinskom p<span lang=”zxx”>odručju</span>, <span lang=”zxx”>dajući</span> im savete i mogućnosti za odabir proizvoda koji na tom području uspevaju.</p>
<p align=”JUSTIFY”>Osim uživanja <span lang=”zxx”>na selu</span>, moguć <span lang=”zxx”>je </span>i aktivan odmor kroz veliki broj aktivnosti koje poljoprivrednici mogu ponuditi <span lang=”zxx”>jer</span> obavlja<span lang=”zxx”>ju</span> svakodnevn<span lang=”zxx”>e</span> poslov<span lang=”zxx”>e</span> u domaćinstvu ili okolini, <span lang=”zxx”>što posetiocima može biti interesantno</span>. <span lang=”zxx”>N</span>eki od radova u kojima mogu učestvovati gosti, u meri u kojoj to žele <span lang=”zxx”>su</span> <span lang=”zxx”>b</span>ranje voća, pečenje rakije, košenje trave, mlevenje žita, sakupljanje sena, sejanje i zalivanje povrća, rad sa domaćim životinjama, štrikanje, pletenje, vezenje, pripremanje zimnice <span lang=”zxx”>i dr.</span> Šetnje kroz šumu, livada<span lang=”zxx”>ma</span> i pašnja<span lang=”zxx”>cima</span>, lov i ribolov, splavarenje, planinarenje, biciklizam, jahanje, druženja u prirodi, sakupljanje lekovitih biljaka i pečuraka takođe su primeri zanimljivih sportskih aktivnosti i iskustva za ljude iz gradskih sredina. Obuhvaćena je i mogućnost odlaska na različite turističke manifestacije i tradicionalne priredbe poput kupusijada, paprikijada, lokalnih sabora i vašara, posela, moba, folklornih priredb<span lang=”zxx”>i</span>, preko kojih se upoznaju narodni običaji i obeležja seoskog života, proizvodi starih zanata i ručne radinosti i ostalo bogato nasleđe našeg naroda. Ovo može biti jedinstven doživljaj naročito strancima a ponuda domaćina na selu može biti upotpunjena i organizacijom poseta starim crkvama, manastirima, arheološkim nalazištima.</p>
<p align=”JUSTIFY”>Imajući u vidu sve dosad nabrojano može se zaključiti da kroz seoski turizam, poljoprivrednici mogu ponuditi i organske proizvode, kako kroz svežu ishranu, tako i kroz preradu, koju mogu i dobro prodati pri čemu je korist višestruka.</p>
<p align=”JUSTIFY”><span lang=”zxx”> Izvor: Dipl. Inž. Gordana Rehak PSSS Šabac</span></p> -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.