- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 meseci, 1 nedelja ranije by Vidojković Ivanka.
-
AutorČlanci
-
28.05.2024 u 12:47 #586595Vidojković IvankaUčesnik
<p align=”LEFT”><span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”>Млеко је беле боје, слаткастог укуса и специфичног мириса. По саставу ово млеко је најсличније крављем млеку. Састав и квалитет млека зависе од расе, доба лактације, здравља животиња, начина исхране, начина држања,, муже и других фактора.</span></span></span>
<span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”>Козије млеко у просеку садржи: 14% суве материје, 4,5% млечне масти, 4,2% протеина, 4,5% лактозе, 0,8% минералнх материја.</span></span></span>
<span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”>Укупан садржај азота у козјем млеку је 0,5-0,6мг/100г, што одговара око 3,19 до 3,8% протеина.</span></span></span>
<span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”>Казеин у козјем млеку је сличан по саставу крављем. Садржи приближно исту количину фосфора и везаних угљених хидрата у гликопротеинима, али садржи мање неураминске киселине и не раствара се у амонијаку.</span></span></span>
<span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”>Лактоза је главни угљени хидрат козјег млека. У односу на кравље и овчије млеко има нешто већи садржај лактозе.</span></span></span>
<span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”>Млечна маст је најваријабилнија компонента ( креће се између 3,5 и 4,5%) у току лактације. У време када количина млека опада садржај масти у млеку расте.</span></span></span>
<span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”>Козје млеко садржи у порсеку 0,8% пепела.</span></span></span>
<span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”>Густина козијег млека варира између 1.024-1.040, а активна киселост 6,3-6,7.</span></span></span>
<span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”>Козје млеко у односу на кравље садржи више никотинске киселине, холина и иноситола, а мање аскробинске киселине. Козје млеко садржи више витамина А, а мање витамина B6 и B12 у односу на кравље.</span></span></span>
<span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”>Иванка </span></span></span><span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”><span lang=””>Николић</span></span></span></span><span style=”color: #2e2d2c;”><span style=”font-family: Merriweather, sans-serif;”><span style=”font-size: small;”> дипл. инг. сточарства ПССС Зајечар</span></span></span></p> -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.