Sastav i osobine kozjeg mleka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517262
    Vidojković Ivanka
    Učesnik

      Млеко је беле боје, слаткастог укуса и специфичног мириса. По саставу ово млеко је најсличније крављем млеку. Састав и квалитет млека зависе од расе, доба лактације, здравља животиња, начина исхране, начина држања,, муже и других фактора.
      Козије млеко у просеку садржи: 14% суве материје, 4,5% млечне масти, 4,2% протеина, 4,5% лактозе, 0,8% минералнх материја.
      Укупан садржај азота у козјем млеку је 0,5-0,6мг/100г, што одговара око 3,19 до 3,8% протеина.
      Казеин у козјем млеку је сличан по саставу крављем. Садржи приближно исту количину фосфора и везаних угљених хидрата у гликопротеинима, али садржи мање неураминске киселине и не раствара се у амонијаку.
      Лактоза је главни угљени хидрат козјег млека. У односу на кравље и овчије млеко има нешто већи садржај лактозе.
      Млечна маст је најваријабилнија компонента ( креће се између 3,5 и 4,5%) у току лактације. У време када количина млека опада садржај масти у млеку расте.
      Козје млеко садржи у порсеку 0,8% пепела.
      Густина козијег млека варира између 1.024-1.040, а активна киселост 6,3-6,7.
      Козје млеко у односу на кравље садржи више никотинске киселине, холина и иноситола, а мање аскробинске киселине. Козје млеко садржи више витамина А, а мање витамина B6 и B12 у односу на кравље.
      Коришћена литература: “Овчарство и Козарство”, Аутор: Милан Крајиновић
      Иванка Видојковић дипл. инг.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.