Šardone

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine ranije by Marković Boban.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514736
    Marković Boban
    Učesnik

      ŠARDONE
      Za ovu sortu, raspoređenu u svim vinogradarskim terenima, može se reći da je kosmopolit. Potiče iz Francuske gde se i najviše i gaji ali je rasprostranjena dosta i u drugim evropskim državama gde postoji mogućnost gajenja vinove loze kao i u Americi, Južno Afričkoj Republici… Kod nas je zadnjih 20-ak godina u ekspanziji sadnje kao izuzetna sorta za vrhunska bela vina i daje odlične rezultate. Selekcionisano je dosta njenih klonova koji se relativno brzo šire.
      Srednje pozna je sorta koja sazreva u drugoj epohi i spada u slabo do srednje prinosne sorte sa prinosom 6-10 t/ha koji zavisi koliko od klonova toliko i od primenjenih agro i pomotehničkih mera. Čokot je umereno bujan na kome se nalaze lastari koji su srednje tanki sa kratkim internodijama. Ovoj sorti odgovara mešovita rezidba na 8-10 okaca, jednoguba i sadnja da bude na manjem rastojanju (čokot od čokota na 50-60 cm) Grozd je može se reći mali, uglavnom cilidričan i srednje zbijen sa malom i sočnom bobicom žuto beličaste boje. Najbolje rezultate daje na toplim, ratresitim, krečnim i umereno plodnim zemljištima. List je trodelan ili petodelan sa zelenom peteljkom i slabije maljav na naličiju. Otpornost prema pepelnici joj je slaba ali je srednje otporna na plamenjaču i botritis i odlična prema niskim temperaturama gde okca izdrže i do -25 stepeni.
      Šardone daje širu sa preko 20% šećera (suvarci i oko 35%) koja je jako prijatnog mirisa i ukusa. Od nje se dobijaju harmonična, osvežavajuća vina sa lepom aromom, muskatnog i čistog sortnog ukusa. Može da se koristi i za proizvodnju penušavih vina kao što je šampanjac sa umerenim procentom alkohola. Sve u svemu hvala joj što postoji kao sorta.
      Dipl.inž.Boban Marković
      PSSS Smederevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.