RUKOLA (Eruca satina)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514295
    Pantelić Ljubodrag
    Učesnik

      RUKOLA
      (Eruca satina)
      Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljašta biljka iz porodice kupusnjača(Brassicaceae). Kod nas je malo poznata, spada u grupu lisnatog povrća. Listovi su eliptični, blago usečeni koji u osnovi formiraju lisnu rozetu.
      Na višim temperaturama razvija se cvetonosno stablo sa grozdasti cvetovima bele boje. Plod je mahunast sa sitnim, okruglim semenom, oko 2 gr.
      Rukola je izuzetno kvalitetno povrće. Uzgaja se zbog lišća koje ima jak pikantni ukus, bogato vitaminima (100 – 200 mg/100 gr vitamina C), te mineralnim materijama, a naročito gvožđem. Lišće rukole ima gorak ukus koji se povećava sa starenjem lista.
      Rukola se najčešće koristi kao salata ili komponenta u mešanim salatama za poboljšanje arome i ukusa.
      Osnovnu obradu zemljišta obaviti tokom jeseni na dubini oko 20 cm.
      Sa setvom se može početi rano u proleće, početkom marta i treba je sejati sukcesivno na 7 dana, do juna, kako bi se izbeglo naglo starenje lišća i gubljenje kvaliteta.
      Može se uspešno gajiti i tokom zime u plastenicima.
      Uspeva na lako – peskovitim i srednje teškim zemljištima sa ph 6 – 6,5. Setva se obavlja na međurednom rastojanju od 25 cm, a u redu na rastojanju 0,95 cm. Preporučena količina semena 1,5 kg – 2 kg/ha.
      Seme je sitno (masa 1000 semenki je oko 1,5 gr). Đubrenje obaviti prema predhodno urađenoj agrohemijskoj analizi.
      Od mera nege treba primeniti redovno navodnjavanje, suzbijanje korova, kao i zaštitu od buvača.
      Bere se kada je formirana dobra lisna rozeta, gde se mogu brati listovi iz rozete ili se može čupati cela biljka. Prinos se kreće oko 20 – 25 t/ha.

      Ljubodrag Pantelić, dipl.ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.