Romanovska ovca-Goran Joksić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516493
    Joksić Goran
    Učesnik

      Romanovska ovca može da se svrsta u visokoproizvodne rase za proizvodnju mesa, ai i za proizvodnju kožica. Ova rasa je srednje krupna, visonoga rasa. Masa ovaca je 55-65 kg. a ovnova 75-90 kg. Glavna karakteristika romanovske ovce je visoka, često i previsoka plodnost. Obično se po ovci dobije 2-4 jagnjeta.Svetski rekord je 9 jagnjadi.Jagnjad sa 3-4 meseca dostiu telesnu masu od 18-25 kg. Ovo su razlozi koji utiču na to da se preporučuje ukrštanje ove rase sa manje plodnim rasama kako bi se plodnost poboljšala.
      Pored ovoga značaj romanovske ovce se ogleda i u produkciji kožica i vune. Kvalitet same kožice zavisi od sastava i gustine vune i odnosa izmau puha i osjastih vlakana. Na kvalitet kožice utče ujednačenost runa. Boja vune je svetlo ili tamno siva. Dužiina crnih osjastih vlakana je 3-4 cm. a dužina vlakana puha je 6-8 cm. Jagnjad se rađaju crna. Tri mesea po rođenju crna boja se gubi i postaje svetlija. Odrasle ovce imaju noge i lice crne boje, s tim što se na čeono-nosnom delu mogu nalaziti bela polja. Ovnovi na grebenu i vratu imaju[/left] crnu dugu, grubu vunu. Priplodnjaci su često b

      ez rogova.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.