- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 11 meseci ranije by Kačarević Anka.
-
AutorČlanci
-
25.12.2023 u 09:09 #579104Kačarević AnkaUčesnik
Sladić se proizvodi delovima korena – reznicama, odnosno stolonima. Smatra se da je za sadnju najbolje upotrebiti reznice od biljaka starih 2 – 3 godine. Reznice su veličine 10 – 15 cm. Čim se naprave reznice, odmah se sade na stalnom mestu. Razmnožavanje semenom nije način za rentabilno gajenje. U našim uslovima slatki koren donosi malo semena koje zbog tvrde semenjače teško klija, te se ovaj način razmnožavanja u praksi ne primenjuje. Slatki koren se može saditi u proleće ili u jesen. Sadi se što ranije, kako bi biljke bile sposobne da podnesu eventualnu sušu. Jesenja sadnja je pogodnija i sigurnija od prolećne i obavlja se kada je zemljište dovoljno vlažno. Veličina vegetacionog prostora zavisi od nagiba zemljišta i drugih faktora. U normalnim uslovima gajenja sadi se na 60 – 80cm red od reda i 25 – 30cm između biljaka u redu. Može se saditi u brazde na oko 10 cm dubine. U njih se po dužini polažu reznice i pokrivaju zemljom. Ako se slatki koren gaji na strmim zemljištima koja su ugrožena od erozije, tada se sadi u jamice na manjim rastojanjima. Reznice se polažu vodoravno na dno jamice i po-krivaju zemljom. Za sadnju na razmaku 100cm x 50cm potrebno je oko 20.000 reznica.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.