Različiti momenti i rokovi kosidbe lucerke – ratarstvo

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517440
    Rehak Gordana
    Učesnik

      Različiti momenti i rokovi kosidbe lucerke i njen uticaj na prinos i kvalitet
      Sistem kosidbe lucerke omogućuje lakše organizovanje kosidbe sa drugim poljskim radovima. Mnogi poljoprivredni proizvođači kose tri do četiri puta lucerište, pri čemu prvu kosidbu izvode oko prvog maja, a narednu za 40 – 45 dana. Neki poljoprivrednici kose za oko 5 – 6 dana kasnije, što se za većinu naših rejona i u većini godina pokazalo kao ispravan termin. Košenje lucerišta u manjem intervalu, kao 28 dana, može doprineti da se usev proredi i smanji dužina trajanja. Ako se kosi za 33 do 42 dana, smanjuje se zakorovljenost i povećava trajnost. Prinos lucerke raste linearno sa povećanjem vremenskog intervala košenja od 21 dan do 42 dana, znači od 3 do 6 nedelja. Kosidbom u intervalu od 42 dana, smanjuje se zakorovljenost, dobija se najveći prinos krme i najduže traje lucerište. U Srbiji se primenjuje četvorootkosni i petootkosni sistem u suvom ratarenju, ali uz navodnjavanje može se postići petootkosni i šestootkosni sistem. Međutim, trootkosni sistem obezbeđuje maksimalnu trajnost lucerišta, ali potencijal za proizvodnju krme nije dovoljno iskorišćen a uz to se dobija krma slabijeg kvaliteta. Svakako, da bi se postigao maksimum u iskorišćavanju lucerišta, četvorootkosni sistem sa košenjima polovinom maja ( faza butonizacije), početkom juna ( početak cvetanja), polovinom avgusta ( puno cvetanje) i od 15 – 30 oktobra, daje 10 % veći prinos i značajno bolji kvalitet sena u odnosu na trootkosni sistem ( 1. jun, 15. jul i 30. avgust).
      Dugogodišnja istraživanja sistema kosidbe, pokazuju nam najbolje rezultate o četvorootkosnom sistemu, gde se dobijaju maksimalni rezultati za sve parametre ( prinos, kvalitet i dugotrajnost lucerke), i petootkosni ako je godina kišna ili ako postoji sistem za navodnjavanje.

      Izvor: Gordana Rehak PSSS Šabac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.