- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 9 meseci ranije by Pantelić Ljubodrag.
-
AutorČlanci
-
29.03.2022 u 12:17 #520996Pantelić LjubodragUčesnik
Jedna od najstarijih povrtarskih vrsta, mnogima još uvek velika nepoznanica i retko se gaji kod nas.
Svrstava se u delikatesno povrće.
Špargla je višegodišnja biljka iz porodice Asparaginaceae. Biljka obrazuje podzemni čokot sa debelim mesnatim korenom u kojem se nagomilava rezervna hrana. Ta hrana služi za obrazovanje izdanaka sledeće godine. Na gornjem delu obrazuju se krupni populjci, iz kojih s proleća izrastaju izdanci, koji dok su mladi koriste se kao povrće. Izdanci se moraju ubrati dok su mladi a kasnije će se razviti u visinu, visoke i razgranate stabljike dekorativnog izgleda.
Špargla je dvodoma biljka, muške biljke su dužeg veka i prinosnije, dok su kod ženskih biljaka izdanci deblji i boljeg kvaliteta.
Izdanci rastu na temperaturi oko 10ºC. Veoma retko zimski mrazevi oštete čokote i pupoljke na njima.
Ova biljna vrsta dobro podnosi atmosfersku i zemljišnu sušu ali kvalitetan izdanak se obrazuje na zemljištu umerene vlažnosti. Odgovaraju joj duboka, ocedna, rastresita zemljišta.
Špargla se gaji preko rasada, za zasnivanje 1 ha je potrebno oko 500 – 550 g semena.
Setva se obavlja krajem aprila u hladne leje, na rastojanju između redova 30 cm i u redu 5 – 6 cm. Dubina setve 1 cm. Nakon nicanja biljaka radi se proređivanje tako da se ostavi po 1 biljka na 10 cm.
Pred zimu biljke se štite od izmrzavanja pokrivanjem slamom ili nezgorelim stajnjakom.
Pošto se prve godine proizvodi rasad, druge godine s proleća, krajem marta ili početkom aprila, pristupa se rasađivanju.
Đubrenje treba raditi na osnovu urađene agrohemijske analize zemljišta na kom će biti urađena sadnja.
Rasađivanjem u redove, razmak između redova ne bi trebalo da bude manji od 100 cm, a rastojanje u redu 80 – 100 cm. Dubina kanala u koji se rasađuju biljke kreće se oko 40 cm.
Berba počinje u 3.godini u ograničenoj količini seku se 2 – 3 izdanka sa biljke, ostali se ostavljaju da izrastu u stabljiku.
Izdanci se seku kada izrastu 10 – 20 cm iznad površine.
Lako se kvari i u običnim skladištima može se održati 3 dana, u hladnjačama oko 4 nedelje. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.