Rak korena voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516114
    Vulović Lidija
    Učesnik

      Rak korena voća prouzrokuje bakterija Agrobacterium tumefaciens.
      Simptomi zaraze se manifestuju pojavom tumora (guka) na korenovom vratu i korenu. Tumori su u početku mekani i svtlosmeđi a vremenom odrvene, potamne i imaju hrapavu površinu. Javlja se na različitim voćnim vrstama, a najveće štete pričinjava na sadnom materijalu voća (sadnicama).
      Pojava guka dovodi do deformacije kao i do poremećaja funkcije korenovog sistema pa iz tih razloga nadzemni delovi voća ne dobijaju dovoljno vode i mineralnih materija. Usled pojave raka korena dolazi do smanjenja broja korenovih dlačica, što se odražava na smanjenje usisne moći vode i mineralnih materija iz zemlje. Kao krajnja posledica prisutne zaraze voćke se suše ili zakržljavaju.
      Bakterija se održava u zemljištu. Zaraza se ostvaruje preko mehaničkih ozleda korenovog vrata i korena, koje nastaju kao posledica napada insekta, primenom agrotehničkih mera i dr. Tumori se formiraju tokom vegetacijskog perioda, a bakterija se prenosi sadnim materijalom, priborom za orezivanje, vodom za navodnjavanje, česticama zemljišta i štetočinama.
      Osnovna i jedina mera u borbi protiv ove bolesti je da se za podizanje zasada koristi zdrav sadni materijal. U slučaju da se za sadnju koristi zaražen sadni materijal i na taj način bakterija unese u zemljište, ona u njemu ostaje i do deset godina, tako da se na istom mestu ne smeju saditi druge voćke nakon ostvarenja zaraze.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.