Radovi u vinogradu tokom zimskog mirovanja – dip. inž. Srđan Stanojlović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514666
    Stanojlović Srđan
    Učesnik

      Радови у винограду током зимског мировања – дип. инж. Срђан Станојловић

      Најбитнији послови који се обављају током зимског мировања су: заштита чокота од ниских температура, јесења дубока обрада земљишта, јесење ђубрење, резидба винове лозе.

      Заштита виноград од ниских температура

      Заштита од ниских зимских температура је неопходна у младим засадима и у подручјима где ниске температуре имају вредност и око – 15 °C и ниже. Заштита се састоји у потпуном или делимичном загртању чокота, а отпорност лозе зависи од накупљања шећера у јесењем периоду ( боље сазревање – већа отпорност). У нашим условима, лоза скоро потпуно измрзава на – 25 °C до – 30 °C. Због тога се у задње време врши одабир сорти винове лозе у зависности од рејона угрожености (мање отпорне – топлија подручја, отпорне сорте – континенталније подручје, са јаким мразевима).

      Терапеутске мере или мере ревитализације винограда

      Ове мере се примењују након појаве екстремно ниских температура и зато се и зову терапеутске. Састоје се у одговарајућој веома интезивној резидби, где се лоза враћа на прву жицу па чак ако се мора и на два основна окца у „резидба у главу“, интезивној заштити пре свега бакром и ђубрењу, што треба да допринесе ревитализацији вегетативног и родног потенцијала.

      Ђубрење винограда у зимском мировању

      Зимско ђубрење винограда обавља се у засадима који се налазе у фази редовне родности. Зими се ђубри минералним ђубривима N:P:K – а. Да би се утврдила права потреба за хранљивим елементима, неопходно је повремено извршити анализу земљишта.
      Добар део минералних материја које се уносе годишње по 1 ха винограда, може се заменити и уношење на сваких 3 – 4 године по 10 т/ха добро згорелог стајњака који се мора унети на већу дубину приликом обраде. Стајњак се може заменити и одговарајућом количином пелетираног стајњака, тресета, компоста, глистењака или др.

      Дубока обрада земљишта

      Дубока обрада земљишта обавља се одмах по завршетку вегетације и то пре појаве зимских мразева. У нашим условима у последње време радимо подривање земљишта на дубини од 50 – так цм између редова, један или два пролаза

      Резидба у родним виноградима

      Резидбу у родним виноградима треба обављати у периоду мировања лозе. У нашим условима, континенталне и умерено континенталне климе, резидба се може вршити током зиме и у рано пролеће, мада кад су у питању већи засади, ипак се мора резати током целог периода мировања.

      Дип. инг. Станојловић Срђан

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.