- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 11 godine, 8 meseci ranije by Kostić-Đorđević Mimica.
-
AutorČlanci
-
16.04.2013 u 11:11 #513253Kostić-Đorđević MimicaUčesnik
Pre početka nove vegetacije, tokom marta i aprila, u čokotu se aktiviraju fiziološki i biohemijski procesi. Najpre se obavlja aktiviranje i rastenje korena. Koren počinje da usvaja vodu i mineralne materije i da ih potiskuje u stablo. Kada srednje dnevne temperature dostignu vrednosti 10°C i iznad, počinje bubrenje i otvaranje okaca. Počinje nova vegetacija.Uporedo sa rezidbom obavlja se remont naslona, vezivanje stabla i lukova, a svi ovi poslovi moraju se završiti najkasnije do početka bubrenja okaca.Do kretanja okaca mora se obaviti i odgrtanje vinograda u područjima gde je to bila neophodna mera za zaštitu od ekstremno niskih temperatura. Odgrtanje se započinje onda kada se zemljište ocedi, slegne i prosuši od zimske vlage. Pozno odgrtanje može štetiti vinovoj lozi jer pod zemljištem usled povećane temperature okca mogu biti ranije aktivirana pa se mogu mehanički povrediti i oštetiti.Nakon obavljene rezidbe, izvlačenja rezidbom odbačene loze, završetka remonta naslona vrši se prolećna duboka obrada zemljišta. Cilj ove mere je da rastrese ugaženo zemljište posle prolećnih poslova kao i da se spreči naglo gubljenje akumulirane zimske vlage.Na manjim parcelama i pri manjim rastojanjima može se obaviti i đubrenje oko svakog čokota. Sa đubrenjem treba završiti pre duboke obrade zemljišta. Đubrenje se oko svakog čokota obavlja najpre otvaranjem kružnog rova oko svakog čokota na razmaku 20-25 cm. U rov se ubaci stajnjak i fosforno ili kalijumovo đubrivo pa se rov zatrpa zemljom koja je bila izbačena iz njega. Prolećno đubrenje cele površine obavlja se na većim vinogradarskim površinama. Đubrivo se zaorava plugovima koji se koriste za duboku prolećnu obradu.
Mimica Kostić-Đorđević dipl.ing.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.