- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 2 meseci ranije by Vuksanović Ljiljana.
-
AutorČlanci
-
23.08.2023 u 14:43 #571239Vuksanović LjiljanaUčesnik
U avgustu stižu na branje paprika, plavi patlidžan, paradajz, razne salate, dinje, lubenice, korenasto i drugo povrće.
Završava se berba prolećnih a priprema setva jesenjih kultura. Sredinom meseca posejati salate, luk srebrnjak, spanać, rotkve i rotkvice. Crni luk povaditi kada lišće počne da se suši, a oko 50-70% staljika polegne. Tada treba izgaziti ili povaljati preostale uspravne stabljike. Biljke se mogu vaditi čupanjem ili potkopavanjem. Ostavljaju se na lejama da se suše nekoliko dana ukoliko je vreme suvo i toplo. Nakon ubiranja luka, pera se odsecaju bar 2 cm iznad vrata lukovice. Tokom suvog i toplog vremena lukovice se mogu postaviti na mreže ili lese da se dosuše. Tokom zime glavice crnog luka čuvaju se na suvom i tamnom mestu u drvenim gajbicama ili upletene u vence.
Tokom avgusta negovati kupusnjače vodeći računa o štetnim gusenicama i puževima. Ovaj mesec je idealan i za branje lekovitog bilja.
U avgustu počinje sadnja jagoda i kalemi se voće. Počinje sazrevanje lešnika. Voće redovno obilaziti, zalivati, navodnjavati po potrebi, okopavati, štititi od štetočina.
Izvor:Organsko baštovanstvo
Ljiljana Vuksanović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.