Prva faza laktacije krava

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #589230
    PSSS Nis
    Učesnik

      Početak laktacije ili rana laktacija predstavlja period prvih 60-70 dana nakon teljenja. Početak laktacije karakteriše brzo povećanje proizvodnje mleka čiji se maksimum dostiže sa 6-8 nedelja. Pravilna ishrana krava u ovom periodu ima za cilj obezbeđivanje što većih količina kvalitetnih hraniva kako bi se sprečila pojava ketoze i naglog gubitka u telesnoj masi krava. Krave veće mlečnosti zbog naglog skoka u produkciji mleka nisu u mogućnosti da konzumiraju dovoljne količine hrane koje bi im omogućile dovoljno energije pa su prinuđene da koriste telesne rezerve (negativan bilans energije). Ukoliko se ovakvo stanje produži može kasnije doći do problema u oplodnji. Kako bi grla prošla što bezbolnije kroz ovu fazu laktacije neophodno je obezbediti visoko kvalitetna, ukusna kabasta hraniva kao i smešu koncentrata kao dopunu kabastom delu obroka (oko 4kg koncentrata). Potrebno je postepeno povećavati količinu koncentrata za 0,5kg dnevno (avansiranje obroka) sve dok krava pozitivno reaguje povećanjem količine mleka. Avansirane obroka obično traje od 30 do 40 dana iza teljenja, nakon toga količinu koncentrat prilagođavamo dnevnim potrebama grla. Međutim treba biti oprezan prilikom ishrane krava u ovoj fazi laktacije, pogotovu kada se radi o većim količinama koncentrovane hrane. Davanjem većih količina koncentrata rizikuje se da dođe do pojave promene položaja sirišta (dislokacije sirišta), naglog zakišeljavanja sadržaja buraga i poremećaja u samom varenju. Takođe je važno u ovom periodu obezbediti dovoljne količine kvalitetne vode dostupne grlima 24 časa dnevno.
      Igor Petrović
      PSSS Niš

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.