- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 nedelje, 5 dana ranije by Nevzatović Jelena.
-
AutorČlanci
-
26.12.2024 u 09:59 #599637Nevzatović JelenaUčesnik
Проузроковач љубичасте пегавости купине – Septocyta ruborum
Проузроковач љубичасте пегавости купине може бити веома штетна у производњи купине, посебно у старијим засадима. Патоген проузрокује болест изданака купине што доводи до њиховог сушења. У прошлости се дешавало да су читави засади крчени због присуства овог патогена. Један од основних разлога јаче појаве љубичасте пегавости купине је производња зараженог садног материјала.
Основни симптом проузроковача љубичасте пегавости је сушење изданака купине. Први симптоми на изданцима појављују се током лета. У њиховој основи појављују се тамно-зелене пеге које се касније увећавају и добијају тамно-црвену боју. Ширење патогена је од основе изданака према врху. Упролеће гљива наставља са развојем, пеге се увећавају и на њима се могу видети црне лоптасте творевине (пикниди). Уз присуство већег броја пега на изданцима долази до њиховог сушења. На листовима се такође могу појавити симптоми у виду ситних сивих пега са тамнијим ободом. Пеге на листу су од мањег значаја.
Проузроковач љубичасте пегавости купине презимљава мицелијом и пикнидима у зараженој кори изданка. У пролеће, током априла, формирају се зреле пикноспоре. Пикноспоре остварују заразу младих изданака у условима повећане влажности са оптималном температуром од 21°C до 24°C. Инкубација траје доста дуго, и до три месеца, па се први симптоми могу видети током лета.
За подизање нових засада купине треба користити здрав садни материјал. Током вегетације заражене изданке треба уклонити из засада и извршити њихово спаљивање.
За успешно сузбијање овог патогена неопходно је обавити три до четири третирања. Три третирања треба обавити до цветања, а једно после бербе. Од фунгицида могу се користити препарати на бази неорганских једињења бакра, и то за прва третирања, затим фунгициди на бази а.м. дифеноконазол и фунгициди на бази а.м. азоксистобин.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.