PROIZVODNJA RANOG I LETNJEG KROMPIRA – POVRTARSTVO

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517462
    Sušić Jovan
    Učesnik

      Proizvodnja ranog krompira je najrentabilnija u toplijim rejonima. Najpogodnija su plodna, laka, topla, dobro obrađena zemljišta. Sadnja se uz određeni rizik može uraditi na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru (stakleniku i plasteniku). Treba odabrati rane i srednje rane sorte, koje zameću do 10 krtola po biljci i obavezno izvršiti naklijavanje. Pogodne sorte su Riviera, Arrow i Esmee. Sadnja u zaštićenom prostoru obezbeđuje ranije stasavanje za najmanje 7-15 dana, uz izbegavanje rizika od kasnih prolećnih mrazeva. Sadnja u zaštićenom prostoru se radi u većoj gustini u odnosnu na otvoreno polje. U zavisnosti od krupnoće ili upotrebe sečenih krtola sadnja se obavlja na 20-25cm u redu, odnosno 65-70cm između redova. Zagrtanje treba obaviti u momentu sadnje, ili otkrivanjem useva po toplom danu pred nicanje. Tada treba izvršiti i tretman herbicidom. Krompir se mora zaštititi protiv plamenjače bar jedan put pre početka vađenja, poštujući preporučenu karencu. Otkrivanje nunela zavisi od rizika sa kasnim mrazevima, ali treba imati u vidu da kasno otkrivanje niskih tunela pogoduje velikom izduživanju i bujanju cime ispod agrotekstila. To povećava rizik od pojave plamenjače i odlaže brže nalivanje krtola. U slučaju kraćih sušnih perioda u proleće ne treba oklevati sa navodnjavanjem. Najbolje je koristiti sisteme sa mikrorasprskivačima i kap po kap. Sa vađenjem treba početi kada je najveći broj krtola veličine 20-35mm (25grama). Proizvođači koji koriste kvalitetno seme ne moraju previše žuriti sa vađenjem jer prinos mladog krompira od kvalitetnog semenabrže raste u odnosu na pad cene. Mladi krompir za pijacu se mora oprati i treba ga vaditi adekvatno mogućnostima dnevne prodaje, jer ima visok sadržaj vode i nežnu pokožicu, pa ne sme da stoji dugo na suncu i u toplom.
      Proizvodnja tzv. letnjeg krompira, odnosno krompira koji se vadi od kraja maja do polovine jula meseca je posebno interesantna za mnoge regione u Srbiji, jer takav krompir gajen na otvorenom polju postiže visoke prinose uz odličan kvalitet krtola. U zavisnosti od krupnoće semenskih krtola sadnja se obavlja na rastojanju 70-75cm između redova, a 25-30cm u redu. Upotrebom kvaliteno naklijalog i sečenog krompira može se dobiti manji broj zametnutih krtola, raniji rod i ujednačena krupnoća krtola. Početak vađenja letnjeg krompira je kada postigne preko 60% potencijalnog roda, i on ima bolju postojanost pa se može transportovati čak i do Rusije. U zavisnosti od situacije na inostranim tržištima i organizovanosti domaćih proizvođača i prometnika, zavisi koliko ćemo biti uspešni u ovoj proizvodnji, gde svakako postoje solidne mogućnosti izvoza. Kvalitetna i dobro obrađena zemljišta, dobro seme i odlična agrotehnika su garancija dobijanja profitabilne proizvodnje letnjeg krompira. Ovaj krompir se u početku mora oprati pre pakovanja, a kasnije se prodaje u gajbama ili manjim mrežastim vrećama sa manjim prisustvom zemlje. Sorte Riviera, Esmee (crvena), Artemis i Arizona su izuzetno pogodne za ovu proizvodnju.

      Dipl. Inž. Jovan Sušić PSSS Šabac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.